Linkuri accesibilitate

„Cred că ne lipseşte un gest politic prin care să dezaprobăm trecutul"


Dumitru Diacov
Dumitru Diacov

Dumitru Diacov (PD) consideră că o reparație morală ar alina durerile multor deportați

Dumitru Diacov: „Eu cred că la noi nu s-a făcut dreptate, fiindcă mulţi oameni umblă pe drumuri, mulţi oameni doresc să-şi restabilească averea, case, bun nume şi aşa mai departe. Măcar că nu e acea atmosferă, nu-i acea situaţie, când oamenii sunt puşi să se îndreptăţească. Eu, de exemplu, mulţi ani la rând scriam, pe lângă toate formularele care erau - mai scriam o hârtie, de ce m-am născut în Siberia. Unde sunt îngropaţi buneii, care au fost motivele că ei s-au trezit acolo, deci, eu m-am născut în Siberia. Slava Domnului, aceste lucruri nu mai există astăzi. Dar să spunem că toţi oamenii sunt fericiţi, că li s-a făcut dreptate, că statul a făcut un gest în adresa lor, nu putem să spunem lucrul ista...”

Europa Liberă: Dar de ce, domnule Diacov? Dumneavoastră, care sunteţi descendent dintr-o familie a pătimiţilor, aţi fost preşedinte al Parlamentului, sunteţi parlamentar. De ce nu tronează dreptatea?

Dumitru Diacov: „Din mai multe motive. Este motivul obiectiv – ca să retrocedăm proprietatea, de exemplu, este o problemă foarte serioasă, fiindcă, dacă în casa unui om trimis în Siberia trăieşte 25 de ani altcineva, statul trebuie să-i ofere alte posibilităţi. Este la mijloc şi sărăcia noastră. Trebuiesc bani în buget şi este conjunctura politică.

Conjunctura politică nu a fost de aşa natură, ca să rezolvăm toate aceste chestiuni. Comuniştii, de exemplu, au, nu pot să spun poate ură, dar, în orice caz, pentru dânşii aceşti oameni au rămas, unii dintre dânşii chiaburi, alţii dintre dânşii vinovaţi pentru aceea, că au fost trimişi în Siberia. Măcar că toţi oamenii aceştea noi ştim cum au fost trimişi încolo.”

Europa Liberă: Există o şansă ca într-o generaţie, două, sau când, sau măcar la intrarea Moldovei în Uniunea Europeană, să raportăm că, într-adevăr, dreptul de proprietate şi libertatea omului sunt lucruri sfânte?

Dumitru Diacov: „Libertatea omului există speranţe că într-un timp - eu nu ştiu - într-o perspectivă poate nu chiar îndepărtată, va triumfa pe meleagurile moldovene pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru acei care au fost exilaţi în Siberia. Partea întâia, că vor fi despăgubiţi, recompensaţi - nu cred încă, fiindcă ţine de situaţia economico-financiară. Ţine de atmosfera politică în ţară. Este şi o parte obiectivă a problemelor. Că, de exemplu, o parte din averea care trebuie restabilită nu mai există, pur şi simplu, fizic, şi atunci ea trebuie compensată în bani.

De exemplu, casa părinţilor mei, cum a stat în Valea Perjei aşa stă şi în ziua de astăzi. Eu am fost preşedintele Parlamentului, am încercat s-o obţin, nu pentru mine, am încercat s-o obţin ca s-o cadonez şcolii, liceului din localitate. Până astăzi n-am putut, fiindcă legislaţia nu permite acest lucru. Şi a trebuit să fac chestia asta pe alte căi, nelegale, lucru care eu n-am vrut să-l fac.

Dar sunt oameni absolut neputicioşi. Adică, ei umblu prin instanţe, scriu scrisori, se judecă şi până la urmă primesc pentru averea, care au pierdut-o ani de zile, sănătatea şi multe alte lucruri, compensaţii derizorii, adică lucruri absolut neadecvate...”

Europa Liberă: Dumneavoastră personal credeţi, că aţi fi mai fericit, sau mai mulţumit, mai împăcat, dacă ar fi pedepsiţi torţionarii, cei care au trimis oamenii în Siberia?

Dumitru Diacov: „Cred că nouă ne lipseşte un gest politic, un mesaj politic - că noi dezaprobăm ceea ce a fost, că noi suntem pentru a găsi soluţii de compensare. Fiindcă nu atâţea mulţi oameni încă speră să mai primească nişte compensaţii. Oameni ăştea sunt de vârstă foarte înaintată. Ceilalţi doresc, pur şi simplu, o compensaţie morală – că părinţii lor au fost pedepsiţi pe nedrept şi lucru ăsta trebuie spus foarte tare.
Nu există acel stat, nu există acel regim şi nu există, fizic, mulţi din aceşti oameni care s-au ocupat cu aceste chestiuni. Deci, este foarte delicată această problemă; să pornim la vânătoarea de vrăjitori, care poate să eşueze într-o răfuială, poate cu unii oameni, care nu sunt vinovaţi.

Ca fenomen, sigur că da. Sunt oameni, cred că, umblă pe străzile Chişinăului, care au avut atribuţie directă - au semnat un document, au pus o viză undeva şi au fost trimişi pe nedrept oameni în Siberia. Sunt oameni, care, cred, care au făcut şi abuz, au contribuit la lichidarea unora. Era bine de văzut, dacă putem să găsim mecanisme absolut legale, ca să discutăm cu aceşti oameni. Să întrebăm, care a fost motivul. Să întrebăm, care a fost responsabilitatea lor. Este nevoie de un cadru absolut legal, fiindcă nu putem să ne pornim cu sabia prin Republică.”

Europa Liberă: Adică trebuie să înţeleg, că recompensa morală poate ar fi mai importantă decât cea materială...

Dumitru Diacov
: „Eu am discutat cu foarte mulţi oameni, care au suferit. Eu cred că ei nu visează această răzbunare. Ei visează la un gest din partea statului, ca să-şi aline toate durerile.”
XS
SM
MD
LG