Linkuri accesibilitate

Declarația miniștrilor de externe UE despre Moldova


Catherine Ashton
Catherine Ashton

Separatiștilor de la Tiraspol li se cere să rezolve problema școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreana și cea a liberei circulații a persoanelor

Sub coordonarea inaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa si de securitate Catherine Ashton, ministrii de externe din cele 27 de state membre au dezbatut ieri situatia din Transnistria.

Inca din primele randuri ale declaratiei data publicitatii la finalul reuniunii, Consiliul Uniunii Europene saluta ceea ce numeste “evolutiile pozitive si prudente” din ultimul timp si noteaza deschiderea pentru dialog cu Tiraspolul a noului guvern de la Chisinau . Guvernul Filat este laudat si pentru “angajamentul sau fata de procesul de negociere"5 +2" si sprijinul in construirea unui climat de incredere.”

Dincolo de aceste fraze menite a oferi atat Chisinaului cat si Tirapolului senzatia ca la Bruxelles cineva sa gandeste la o solutie pentru Transnistria, declaratia spune negru pe alb ca nici un progres substantial nu a fost realizat in vederea solutionarii crizei.

Doua sunt principalele teme la care au de lucrat autoritatile autoproclamatei republici transnistrene: cea a scolilor moldovenesti din regiunea transnistreana si libera circulatie a persoanelor.

Cele doua probleme inghetate ca si conflictul in sine, au convins Consiliul sa extinda pentru inca 12 luni interdictia aplicata din 2003 celor mai importanti factori de decizie transnistreni de a intra legal in Uniunea Europeana. Insa pentru a stimula dezghetarea conflictului masura va fi aplicata abia din septembrie 2010. In plus, 3 persoane, al caror nume nu a fost facut cunoscut presei, vor fi sterse de pe lista celor 19 intre care si presedintele Igor Smirniv, carora le este interzis accesul in UE. Asadar, s-ar parea ca apelul vicepremierul responsabil de problemele reintegrarii tarii, Victor Osipov a avut ecou la Bruxelles.

Revenind la declaratia de ieri, Consiliul European precizeaza ca negocierile in formatul 5 +2, sprijinite de Uniunea Europeana trebuiesc reluate cat mai curand posibil, solutia, trebuind sa tina seama de integritatea teritorialã si suveranitatea Republicii Moldova.

Celor care spera intr-o integrare cat mai rapida a Moldovei in Uniunea Europeana, finalul declaratiei de ieri le-ar putea lasa insa un gust amar. Salutand inceperea negocierilor privind Acordul de asociere, Consiliul Uniunii Europene vorbeste insa foarte precis despre angajamentul sau pentru “asocierea politica si integrarea economica” a Republicii Moldova in Uniunea Europeana. Asadar, nimic mai mult deocamdata.
XS
SM
MD
LG