Linkuri accesibilitate

Trei zile în Portugalia


Mihai Ghimpu primit de Aníbal Cavaco Silva, președintele Portugaliei
Mihai Ghimpu primit de Aníbal Cavaco Silva, președintele Portugaliei

Igor Corman: Oamenii aşteaptă să venim cu îmbunătăţiri ale legislaţiei, astfel ca să fie facilitată aflarea lor aici atunci când se adresează la misiunea noastră diplomatică.


Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, îşi încheie astăzi vizita oficială de 3 zile în Portugalia. Delegaţia moldoveană a fost primită de şeful statului, primul ministru şi preşedintele parlamentului de la Lisabona, a avut, între altele, şi întrevederi cu autorităţi în domeniul muncii şi migraţiei, şi s-a întîlnit şi cu reprezentanţi ai diasporei moldovene din Portugalia, una din cele mai numeroase comunităţi de moldoveni din ţările Europei de Vest. Am stat de vorbă cu preşedintele comisiei de politică externă a Parlamentului, Igor Corman. Dl Corman ne-a vorbit şi despre alte obiective ale acestei vizite şi, în general, despre aşteptările pe care le-a avut delegaţia de la Chişinău.

Igor Corman: Vizita în Portugalia are o importanţă deosebită pentru noi pornind de la faptul că avem o diasporă importantă, aici, în Portugalia. În cadrul vizitei au avut loc întâlniri cu conducerea ţării, cu autorităţile care nemijlocit se ocupă de problemele diasporei. Pe lângă dialogul politic pe care îl dorim cu această ţară, relaţiile cu autorităţile portugheze în contextul semnării unor acorduri care ar îmbunătăţi aflarea cetăţenilor noştri în Portugalia, este vorba de acordul privind securitatea socială care a fost deja semnat însă trebuie toate documentele să fie definitivate pentru a permite aplicarea acestui acord. Pe lângă aceste subiecte, cele de ordin european sunt pentru noi foarte importante.

Igor Corman
Este evident că dorim ca toate ţările membre să ne sprijine în priorităţile pe care le avem la ora actuală, care ţin de finalizarea cât mai repede posibilă a acordului de asociere, de asemenea lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize. Este vorba şi de negocierile privind crearea zonei de comerţ liber aprofundată. Toate aceste subiecte le-am abordat şi aici la Lisabona, contăm pe sprijinul acestei ţări.

Europa Liberă: Dle Corman, ştim că la Lisabona delegaţia moldoveana a avut o întâlnire şi cu diaspora moldoveană în Portugalia. Cu ce îi poate ajuta la această etapă Guvernul pe conaţionalii săi?

Igor Corman: Da, am avut o întâlnire şi cu diaspora noastră, o întâlnire foarte emoţionantă. Au fost prezenţi foarte mulţi reprezentanţi ai diasporei, circa 400 de persoane. Sunt aici mai multe asociaţii, şase la număr, ai moldovenilor în Portugalia, avem o comunitate puternică. În cadrul acestei întâlniri s-a purtat şi un dialog, au fost mai multe subiecte abordate, ele ţin în mare măsură de sprijinul autorităţilor din Portugalia, în domeniul social în primul rând, de asemenea, este vorba şi de recunoaşterea reciprocă a diplomelor de studii, sunt mulţi studenţi aici în Portugalia. Oamenii aşteaptă să venim cu îmbunătăţiri ale legislaţiei, astfel ca să fie facilitată aflarea lor aici atunci când se adresează la misiunea noastră diplomatică.

Europa Liberă: Ce şanse sunt ca aceste probleme să fie rezolvate într-un viitor previzibil. De multă vreme se discută dspre protecţia socială a moldovenilor în străinătate şi despre alte probleme de ordin consular...
La Lisabona (photo Vlad Sokhin/Demotix)


Igor Corman: Cred că anume cu Portugalia avem şanse mari pentru că am sesizat aici o deschidere. Portugalia în general, în comparaţie cu alte ţări are o poziţie mult mai flexibilă pornind de la faptul că şi Portugalia este o ţară care, până în anii 1980, a fost o ţară care a avut foarte mulţi imigranţi. Ei înţeleg aceste probleme pentru că le-au simţit pe propria piele, este foarte foarte important că este înţelegere şi deschidere din partea autorităţilor portugheze.
XS
SM
MD
LG