Linkuri accesibilitate

Bate hoţul!


Furtul şi corupţia sînt o stare de fapt şi la noi, care însă nu poate fi contracarată prin proferarea acuzaţiilor la adresa unor presupuşi vinovaţi


O stare de spirit care pune stăpînire pe mulţi dintre concetăţenii noştri, după fiecare schimbare a puterii, e dorinţa arzătoare de a-i pedepsi pe hoţi, pe cinovnicii corupţi, pe toţi autorii mişmaşurilor.

Bunăoară, multe dintre mesajele telespectatorilor, afişate de populara emisiune „În profunzime”, sînt nişte îndemnuri ritoase de a-i condamna aspru pe cei numiţi hoţi de către respectivii telespectatori. „Cutare cinovnic fură sau ia mită! Luaţi măsuri!” – asemenea mesaje răsună mai mereu după alegeri, şi nu numai în cadrul cunoscutei emisiuni de la PRO TV, avînd menirea să-i mobilizeze pe noii guvernanţi la lupta împotriva răulenilor care, chipurile, n-au fost pedepsiţi de precedenta guvernare.

De cele mai multe ori aceste îndemnuri justiţiare nu sînt însoţite de dovezi temeinice, fapt ce te face să crezi că ele au fost scrise nu numai din convingere, ci şi din dorinţa de a ponegri şi de a defăima. Mai mult, presupuşii hoţi şi făcători de mişmaşuri nu sînt acţionaţi în judecată. Uneori, ce-i drept, oamenii, care acuză în public presupuşii infractori, depun sesizări la Procuratura Generală. Aşa au procedat recent cîţiva angajaţi ai Curţii de Conturi care îi aduc învinuiri grave actualului preşedinte al Curţii de Conturi. Timpul va arăta cît de întemeiate le-au fost acuzaţiile.

Indiferent cît de justificate sînt pretenţiile acestor concetăţeni de-ai noştri, avem de-a face cu o stare de spirit care dă de gîndit. Mulţi dintre semenii noştri consideră că hoţia-corupţia-protecţionismul au luat proporţii ameninţătoare în Moldova şi că numai băgarea în închisoare a tuturor hoţilor poate curma ilegalităţile. Unul dintre vecinii mei, de pildă, îmi repetă mereu cu obstinaţie numele unor foşti politicieni pe care îi crede corupţi. E convins, deşi nu are dovezi, şi aşteaptă ziua în care aceşti foşti politicieni vor fi pedepsiţi. Să fie această stare de spirit doar o scrînteală colectivă?

Rapoartele unor organizaţii internaţionale arată că furtul şi corupţia sînt o stare de fapt şi la noi. Care însă nu poate fi contracarată prin proferarea acuzaţiilor la adresa unor presupuşi vinovaţi şi nici chiar prin pedepsirea unor vinovaţi.

Trebuie să schimbăm mediul sufocant în care trăim, schimbîndu-ne noi înşine în viaţa noastră de zi cu zi. Să nu mai aruncăm pungile cu resturi de mîncare în curţile blocurilor de locuinţe, să ne respectăm vecinii, să le cerem patronilor noştri să renunţe la aşa-numita contabilitate dublă, să înţelegem că cei care iau mită sînt mînă-n mînă cu cei care dau mită…
XS
SM
MD
LG