Linkuri accesibilitate

Studiu IDIS Viitorul: Moldova rătăcită în labirintul conflictului transnistrean


Igor Munteanu (IDIS Viitorul)
Igor Munteanu (IDIS Viitorul)

„Republica Moldova trebuie să-şi găsească parteneri: SUA şi aliatul natural cu care va fi extrem de greu de discutat din motive instituţionale, UE”

Republica Moldova nu are şi nici nu a avut o strategie clară în raport cu Federaţia Rusă în negocierea conflictului transnistrean, iar tratativele duse de-a lungul anilor s-au dovedit a fi formale şi total ineficiente. Aceste concluzii se conţin în studiul realizat de experţii IDIS Viitorul, intitulat „Moldova rătăcită în labirintul încurcat al conflictului transnistrean”.

Experţii conchid că autorităţile de la Chişinău continuă să fie în prizonieratul unei percepţii greşite că la Tiraspol se iau decizii din nume propriu, fără amestecul Rusiei. Igor Munteanu, director executiv IDIS Viitorul: „În general jocul de bază este legat de indicaţiile care vin din partea Moscovei şi atâta timp cât nu se influenţează alte condiţii pentru generarea unei vieţe politice autentice, nu putem spera ca Republica Moldova să-şi impună puntul de vedere în aceste negocieri”

Scopul politicii externe al Federaţiei Rusă, opinează Igor Munteanu, este de a obţine loialitatea absolută din partea Republicii Moldova: „E un scop contrar suveranităţii şi independenţei şi totuşi este un interes efectiv, real. Ca să doreşti să schimbi acest scop al Federaţiei Ruse, este ca şi cum ai dori să te ridici fără frânghii şi scară pe o clădire cu 10 etaje. Este imposibil. O strategie alternativă ar fi să te caţeri folosind anumite instrumente pentru ca să creşti costurile implicării pentru Federaţia Rusă. Este mai complex, mai dificil, dar singura pentru o ţară slabă, sau pentru un jucător mult mai slab în comparaţie cu Federaţia Rusă”

Victor Osipov
Victor Osipov, viceprim-ministru responsabil de realizarea politicilor pentru reintegrarea ţării, susţine că Republica Moldova are mânile legate în negocierea conflictului transnistrean, atâta timp cât Federaţia Rusă susţine deschis regimul de la Tiraspol, inclusiv financiar: „Am făcut chiar o comparaţie a cifrelor încercând să punem alături sumele cu care contribuie Federaţia Rusă pentru a sprijini regimul din stânga Nistrului. Federaţia Rusă depăşeşte cam de 20 de ori totalitatea contribuţiilor pe care alţi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova prin proiecte destinate regiunii din Estul Republicii Moldova sau procesului de reintegrare ca atare” .

Analistul politic Vlad Lupan este de părere că punctul pe „i” va fi pus atunci cînd va fi clar răspunsul la următoarea întrebare: va accepta sau nu Federaţia Rusă să creeze în Republica Moldova un exemplu pozitiv în soluţionea conflictului transnistrean?

Vlad Lupan
Vlad Lupan: „Federaţia Rusă s-ar putea să nu fie interesată numaidecât în soluţionarea conflictului transnistrean în perioada scurtă şi medie, de aceea Republica Moldova trebuie să-şi găsească parteneri naturali, e vorba de SUA şi aliatul natural cu care va fi extrem de greu de discutat din motive instituţionale, UE”.

Expertul sugerează că o alianţă a Republicii Moldova cu Statele Unite şi Uniunea Europeană ar duce la o diminuare a rolului Federaţiei Ruse care până acum s-a dovedit a fi, după părerea lui Vlad Lupan, în defavoarea independenţei Moldovei şi soluţionării conflictului transnistrean.
Previous Next

XS
SM
MD
LG