Linkuri accesibilitate

Poate deveni PSD o formațiune social-democrată modernă?


Liderii PSD la Bruxelles în 2003
Liderii PSD la Bruxelles în 2003

Mircea Geoană a fost și este un om al vechiului sistem, un executant, acceptat de sistem doar din rațiuni de imagine.

Unii saluta incheierea vanghelizarii politicii din Romania. Altii spun ca e de fapt revenirea in forta a aripii Iliescu-Nastase, data la o parte in 2005, in numele unei reforme in partid, care nu s-a produs. Ambele premize si altele vor fi verificate in timp. Fapt este insa ca la conducerea Partidului Social Democrat a fost instalat un om tinar, Victor Ponta.

Aceasta premiza este in sine pozitiva, cu conditia ca noul lider PSD sa fie lasat si sa aiba curajul si capacitatea sa introduca o perspectiva de generatie noua, in politica romaneasca. E adevarat ca si atunci cind Mircea Geoana prelua conducerea partidului s-a spus acelasi lucru. Aici, in America, stiam insa mai bine decit cei din tara, dupa mandatul de ambasador al domnului Geoana ca tineretea lui era doar o iluzie.

Mircea Geoana a fost si este un om al vechiului sistem, un executant, acceptat de sistem doar din ratiuni de imagine. El a avut si ghinionul de a-si gasi o justificare strategica lipsei sale de viziune, traind in America in epoca asa numitei triangulari—ideea conform careia un politician isi maximineaza sansele de victorie, daca se pozitioneaza acolo unde cea mai mare parte a electoratului se afla la un moment dat. Asta a si incercat sa faca Geoana. Sa spuna si promita fiecaruia ceea ce vroia sa auda.

El nu este structural un Vanghelie, dar si l-a apropiat pe primar, spunindu-si ca asa va cistiga o mare parte a electoratului. A facut curte baronilor si mogulilor – a facut-o impartind concesii si vizite, in miez de noapte. Incapabil sa-si traseze propria strategie a apelat la o dubioasa eminenta cenusie, Viorel Hrebenciuc – facind alte concesii si expunindu-se altor situatii penibile.

Asa cum a evoluat in intreaga sa cariera, Mircea Geoana nu a fost propria sa persoana si nici nu avea resurse sa fie. Si a pierdut. O lectie atit pentru Victor Ponta cit si pentru liderul liberal, Crin Antonescu. Ei au sansa de a imprima un spirit de noua generatie politicii din Romania. Au si inteligenta si conditiile sa o faca.

Chiar daca la Congresul PSD, jocurile au fost facute de eternii Iliescu si Nastase, cel care de azi de afla la pupitru este Victor Ponta. De el depinde daca partidul se va desprinde de imaginea sa post-comunista si va deveni o formatiune social-democrata moderna, re-definind stinga romaneasca.

De el depinde noul drum, cu conditia sa vrea si sa aiba abilitatea sa se desprinda de actualii sustinatori si mentori politici conjuncturali, de clanul socrului si de toata increangatura de relatii putrede, care defineste actualul PSD. Atit Ponta cit si Antonescu au si avantajul ca PDLul ramine acum singura formatiune, condusa de facto de un om, format inainte de 1989 si influentat de sistem.
Previous Next

XS
SM
MD
LG