Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Arta comunicării și birocrația europeană


Birocrația europeana nu știe „să se vîndă” bine și pare într-o pană totală de idei atunci cînd trebuie să se apropie de simplii cetățeni.

Toata lumea care a avut de-a face cu institutiile europene, sau care a fost interesata sa afle mai multe despre ele, si-a pus la un moment dat intrebarea: de ce structurile politice cele mai democratice de pe planeta si care asigura prosperitatea a jumatate de miliard de oameni se pricep atat de putin la comunicare?

Intr-adevar, birocratia europeana, care are atat de multa imaginatie atunci cand e vorba de a crea noi reguli constrangatoare pentru intregul continent, nu stie „sa se vinda” bine si pare intr-o pana totala de idei atunci cand trebuie sa se apropie de simplii cetateni.

Iata insa ca unui inalt birocrat european i-a venit ideea ca o banda desenata ar fi foarte potrivita pentru a se apropia de tineri. O banda desenata care sa prezinte functionarii europeni ca pe niste super-eroi care salveaza planeta. Zis si facut; Comisia Europeana a platit o suma - necomunicata oficial - unui autor belgian de benzi desenate care a produs un album de propaganda, imprimat in peste 300.000 de exemplare, si care a costat tot atatia euro, album in care eroina, o functionara europeana din cadrul departamentului pentru ajutorul umanitar, o voluptuoasa femeie numita Zana, calatoreste intr-o tara imaginara din lumea a treia, Borduvia, pentru a rezolva o criza si a vedea in ce fel ajutorul umanitar european poate fi distribuit. Pentru a fi si mai clar cine este ea, Zana poarta o vesta decorata cu drapelul european cu cele 12 stele pe fond albastru.

Cei din Europa de Est care au trait sub comunism vad imediat unde e problema cu aceasta banda desenata de propaganda, in care dialogurile contin fraze precum: „Trebuie sa-l informam pe Comisarul European. El este cel care va vorbi maine in fata Parlamentului European despre cutremurul de pamant de la noi”... sau: „In tragedii ca aceasta, solidaritatea europeana este naturala”...

Sigur, putem aborda chestiunea si sub unghiul paradoxal al Comisiei Europene care, pentru a dovedi ca e utila si ne-risipitoare tipareste o istorie proasta la un cost de sute de mii de euro... Principala problema este insa alta, ea consta in felul in care se combina absenta umorului cu mesajul direct - de propaganda politica - adresat copiilor. Noi, care a trebuit sa fim pionieri in comunism, stim cat de patetice sint incercarile de a transmite copiilor un mesaj de propaganda deghizat sub un scenariu eroic. Poate ca aici am avea noi ceva sa-i invatam pe europeni... dar cine ne va scrie scenariul?
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG