Linkuri accesibilitate

„Unirea cu România nu este un obiectiv AIE"


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Presedintele interimar Mihai Ghimpu in linie directă la „Komsomolskaya Pravda”

Intrebat „cind se va produce unirea cu Romania?”, presedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat: „Niciodata nu va fi unirea. Nu exista acest acest obiectiv nici in programul Partidului Liberal, nici in programul Aliantei pentru Integrare Europeana, pe care am constituit-o impreiuna cu alte trei partide”.

Mihai Ghimpu a adaugat: „Atunci cind noi vorbim despre faptul ca limba este romana asta nu inseamna unirea cu Romania. Eu imi amintesc ce a spus Marc Tkaciuc: Daca in Constitutie va fi inscrisa limba romana va fi un prim pas spre unire. Atunci as putea spune ca daca Cuba practica limba spaniola asta inseamna unirea cu Spania. Daca in Canada se vorbeste engleza asta inseamna unirea cu Anglia ori cu SUA. Este este bluf, sint oameni care nu au argumente cu care sa lupte impotriva noastra, am in vedere lupta politica. Si ei inventeaza toti acesti 20 de ani, cit ma aflu eu in politica, in permanenta au abordat aceasta intrebare – unirea cu Romania - de parca Romania este populata de barbari. Sint aceeasi oameni ca si noi, vorbim aceeasi limba, avem aceeasi cultura, aceeasi traditie.

Astazi nimeni nu pune astfel problema. Cea mai recenta vizita a presedintelui Basescu in Moldova cred ca a pus punctele pe „i”. El a spus ca Romania sustine integrarea europeana a Republicii Moldova. Ce inseamna asta? Asta inseamna ca si in continuare noi vom fi un stat independent deoarece integrarea europeana nu se face cu un stat inexistent. Prin urmare aceasta speculatie trebuie pusa la o parte undeva mai departe, in beci, intr-un colt. Noi astazi trebuie sa ne ocupam de relansarea economiei”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG