Linkuri accesibilitate

Resursă excedentară de votanti rurali


Alina Mungiu Pippidi: "Ăştia suntem şi cam atât poate aştepta Basarabia de la noi”

Conferinta de presa a lui Vladimir Voronin, in care a criticat din nou Romania ca aduce “razboiul rece” in Europa prin acceptarea scutului american antiracheta, este rezumata de varianta electronica a ziarului Adevarul, care citeaza Moldova Azi. Alaturi de consideratiile lui Voronin, este citat aici si Alexandr Pikaev, seful sectiei dezarmare si reglementare a conflictelor din cadrul Institutului pentru Economia Mondiala si Relatii Internationale, care apartine Academiei de Stiinte a Rusiei.

Intr-un comentariu din Romania libera, Alina Mungiu Pippidi se intreaba daca ne unim cu Moldova sau nu ne unim, si observa ca, daca ar fi sa ne luam dupa presa rusa, unirea e ceva iminent. Nicidecum, rezulta din acest text, care tinteste doua lucruri: sa lamureasca cititorul roman de ce mult pomenita unire n-ar fi o afacere tocmai buna pentru Romania si, respectiv, sa sustina masurile decise recent de autoritatile de la Bucuresti in sprijinul Republicii Moldova. Ca sa incepem cu sfarsitul, a fost o masura buna semnarea acordului de trafic de frontiera, iar vociferarile ca el n-ar fi decat primul pas spre reunificarea celor doua tari sunt spulberate scurt: Romania a semnat un asemenea acord si cu Ucraina si, evident, nu se pune problema vreunei reunificari, arata Mungiu. Cat despre ajutorul in bani promis de Romania Moldovei, aici ar fi nevoie de transparenta. Bucurestiul nu a excelat niciodata in folosirea cu cap a banilor.

Altminteri, comentatoarea de la Romania libera crede ca Moldova nu ofera Romaniei mai mult decat “o resursa excedentara de votanti rurali, traind sub pragul de supravietuire”. Asadar, nu Transnistria este principalul obstacol al reunificarii, si aici se aduce un argument inedit: in 1918, la Marea Unire,Transnistria avea 40% din populatie alfabetizata, spre deosebire de Basarabia, unde acelasi segment era de numai 10%.

In sfarsit, noul ambasador roman la Chisinau n-ar prea fi persoana potrivita: in locul unui teolog cu experienta diplomatica la Vatican, era mai potrivit, crede Mungiu, cineva cu experienta in dezvoltare, in rezolvat conflicte etnice si cu relatii la Bruxelles si OSCE. Citam concluzia articolului: “Astia suntem si cam atat poate astepta Basarabia de la noi”.
XS
SM
MD
LG