Linkuri accesibilitate

„Moldova Unită” alarmată de scutul anti-rachetă din România


Vladimir Ţurcan (MU)
Vladimir Ţurcan (MU)

Vladmir Ţurcan se teme că Moldova se va afla în epicentrul unui conflict geo-politic. Liderul MU invocă şi posibilitatea deraierii negocierilor 5+2, fără a aminti că tratativele bat pasul pe loc de ani de zile.

Partidul „Moldova Unită”, în al cărei componenţă intră şi cei 5 deputaţi care au ieşit din PCRM, trage alarma în privinţa unui pericol care ar plana asupra securităţii R. Moldova, ca urmare a instalării pe teritoriul statului vecin a scutului american antirachetă. „Moldova Unită” a anunţat azi într-o conferinţă de presă că a făcut apel către principalele partide din România să-şi revadă decizia de a permite instalarea sistemului antirachetă pe teritoriul său.

Proaspătul preşedinte al partidului Moldova Unită, Vladimir Ţurcan crede că instalarea elementelor scutului anti-rachetă va pune în pericol nu numai securitatea R. Moldova, dar şi pe cea a României: „Deoarece în cazul dat şi Moldova, şi România pot să fie amplasate în epicentrul unui posibil conflict geo-politic. Este vorba nu numai de afectarea securităţiii în această regiune a Europei, nu pur şi simplu afectarea intereselor naţionale a RM, dar este şi o declaraţie sau intenţiile care afectează în modul cel mai periculos procesul de negocieri în formatul 5 plus 2 pe problema transnistreană deoarece crează nişte relaţii de neîncredere între participanţii acestor negocieri, având în vedere că ei au interese politice diferite în această regiune.”

Ţurcan spune că Moldova Unită a trimis o scrisoare principalelor partide din România, sugerîndu-le să zădărnicească planurile americane despre amplasarea scutului. Politicianul moldovean spune că politicienii din România pot urma exemplul partidelor de stânga din Cehia sau Polonia, care ar fi reuşit să se opună instalării scutului american ca urmare a unor acţiuni de protest.

La Chişinău, primii care au criticat decizia României să găzduiască, din 2015, elementele scutului antirachetă american au fost comuniştii. Săptămâna trecută ei au cerut majorităţii parlamentare să elaboreze o declaraţie de protest din partea parlamentului, dar Alianţa pentru Integrarea Europeană a respins acest demers.

Oleg Serebrian
Deputatul PD Oleg Serebrian spune că nu există temei pentru îngrijorări, atâta timp cât RM s-a declarat stat neutru: „Eu pentru prima dată aud în practica relaţiilor internaţionale ca conducerii unui stat neutru să i se ceară reacţia referitoare la politica de securitate a unor ţări vecine. Bazele militare NATO în Italia, Germania sau alte state vecine Elveţiei sau Austriei, care sunt state neutre, nu deranjează în nici un fel guvernele de Berna sau Viena. Este foarte curioasă această politică. Pe de o parte partidele respective, şi comuniştii, şi formaţiunea domnului Ţurcan, pedalează pe ideea că R. Moldova trebuie să fie un stat neutru, pe de altă parte într-un fel atacă politica de securitate promovată de SUA sau aliaţii acestora. În fond noi trebuie să ne menţinem, dacă tot vorbim de neutralitate, echidistanţi în raport cu blocurile militare. Într-un singur caz am putea vorbi despre o reacţie, atunci când suntem direcţi afectaţi de cineva. Eu din câte cunosc securitatea R. Moldova e afectată doar de prezenţa militară rusă în momentul de faţă pe teritoriul nostru şi în nici un caz de prezenţa militară americană pe teritoriul României.”

Oleg Serebrean mai spune că nu au temei nici îngrijorările exprimate de PCRM şi MU în privinţa negocierilor de mai departe în problema trasnsnistreană din moment ce aceasta nu a fost soluţionată ani de zile, când nici nu se vorbea despre instalarea unui scut antirachetă în România.
Previous Next

XS
SM
MD
LG