Linkuri accesibilitate

Obama pledează pentru planul său de redresare economică


Președintele Obama pronunțînd o alocuțiune despre economia americană
Președintele Obama pronunțînd o alocuțiune despre economia americană

„La un an dupa adoptare, acest plan e creditat cu evitarea unei a doua depresiuni economice”.

Faptul ca economia americana isi revine cu greu afecteaza din ce in ce mai serios popularitatea presedintelui Obama. Cum reactioneaza seful executivului american la aceasta situatie – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Obama declara ca planul sau de stimulare a salvat economia americana de la o noua mare depresiune – de dimensiunile celei din anii 1930. Dar in aceasi interventie Obama a adaugat ca pentru cei lipsiti de locuri de munca, economia pare sa fie inca in recesiune.

La un an dupa adoptarea planului de redresare, in valoare de 787 miliarde de dolari, presedintele Statele Unite a tinut sa se adreseze celor inca sceptici cu privire la eficacitatea programului si republicanilor, care continua sa-l atace. Barack Obama a amintit ca planul include reduceri de impozite, stimularea programelor sociale, oferite de state si investitii in domenii cheie intre care energie, educatie si infrastructura.

„La un an dupa adoptare, acest plan e creditat cu evitarea unei a doua depresiuni economice” – a spus presedintele. Opozitiei care sustine ca planul a indatorat tara si nu a creat suficiente locuri de munca, Obama a replicat ca aceasta retorica nu va avea ecou la cei care si-au mentinut locurile de munca pentru ca el si democratii din Congres au inteles sa actioneze.

Barack Obama a spus ca a fost amuzant sa priveasca, de la podiumul discursului despre starea uniunii, cum republicanii nu au aplaudat nici cind a mentionat reducerile de impozite, incluse in plan. De cind recesiunea a debutat, in decembrie 2007, Statele Unite au piedut 8.4 milioane de locuri de munca. Obama a spus ca programul de stimulare a economiei a creat sau mentinut 1.5 milioane de locuri de munca. Presedintele a aratat ca nici un astfel de plan nu poate crea joburi, la dimensiunea pierderilor inregistrate. El poate stimula cererea, stimula increderea, dar in cele din urma sectorul privat e cel care creaza locuri de munca.

Referindu-se la prestatia administratiei sale, presedintele a spus ca niciodata, in istoria americana, un plan atit de amplu nu a fost pus in aplicare mai eficace, mai rapid, si mai transparent decit cel de acum. Democratii sint nevoiti sa declanseze aceasta ofensiva mediatica pentru ca isi vad periclitate sansele de a mentine controlul asupra Congresului. Dupa victoria opozitiei in statul Messachusets ei au pierdut de acum posibilitatea de a adopta legi in Senat, indiferent cum voteaza republicanii.

Acum opozitia poate bloca proiecte legislative importante. Dar teama cea mare este ca, in noiembrie, ei ar putea sa piarda controlul asupra uneia sau ambelor camere ale Congresului.
XS
SM
MD
LG