Linkuri accesibilitate

Instalarea noului președinte al Ucrainei în suspensie


Iulia Timoșenco prezentînd tribunalului probele colaboratorilor ei
Iulia Timoșenco prezentînd tribunalului probele colaboratorilor ei
Un tribunal de rang înalt din Ucraina a suspendat rezultatele alegerilor prezidenţiale câştigate de Victor Ianucovici până ce se va rezolva contestaţia depusă de învinsa Iulia Timoşenco.

Înaltul Tribunal Administrativ a acceptat să examineze dovezile suplimentare prezentate de echipa premierului Timoşenco cum că alegerile ar fi fost fraudate. De la Kiev se mai relatează că Timoşenco încearcă să amâne, prin metode parlamentare, inaugurarea lui Victor Ianucovici ca preşedinte, deşi Parlamentul ucrainean a planificat deja ceremonia pentru 25 februarie.

Comisia Electorală Centrală de la Kiev l-a declarat duminică învingător pe Ianucovici, liderul Partidului Regiunilor, cu un avans de aproape 3,5 la sută din voturi. Observatorii internaţionali au spus că alegerile ucrainene de pe 7 februarie au fost libere şi democratice.

Dar marţi, Iulia Timoşenco a cerut tribunalului să decidă renumărarea tuturor voturilor, pe motiv că scrutinul ar fi fost marcat de fraude pe care le-a descris drept „sistemice, fundamentale şi pe larg răspândite”. Suporterii ei au putut fi văzuţi aducînd la tribunal câteva cutii în care s-ar fi aflat dovezile fraudei.

Contestaţia depusă de Timoşenco poate prelungi instabilitatea politică a Ucrainei care durează de mai mulţi ani. Instabilitatea poate continua chiar dacă Tribunalul decide în favoarea lui Victor Ianucovici şi acesta este inaugurat ca preşedinte. Pentru că între timp, Timoşenco a semnalat că nu va da curs îndemnurilor lui Ianucovici să plece din frunte guvernului. Ea a prezentat chiar ieri guvernului un plan de reforme pe cinci ani.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG