Linkuri accesibilitate

Catherine Ashton deplînge arestarea în Belarus a unor etnici polonezi


Va participa Minsk-ul la şedinţa de contituire a Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic?

„Sunt dezamagita de arestarea recenta a 40 de membri ai Uniunii polonezilor din Belarus si a altor reprezentanti ai societatii civile din acesta tara”, a declarat Catherine Ashton, Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa si de securitate.

Ashton reactioneaza astfel in numele Uniunii Europene la o actiune a politiei din Belarus, care luni a arestat 40 de activisti ai organizatiei Uniunea Polonezilor ce marsaluiau intr-o localitate din vestul tarii.

Inaltul reprezentant leaga acest eveniment de fragilele relatii dintre Bruxelles si Minsk si aminteste ca blocul comunitar a dat dovada de deschidere invitand Belarus sa participle la Parteneriatul Estic.

Insa, spune diplomatul sef al Uniunii Europene, „succesul acestui angajament este conditionat de pasii in directia democratizarii si respectarii drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minoritatilor”. Eforturile Uniunii Europene sunt subminate de astfel de evenimente, spune dezamagita Ashton in declaratia sa.

Ce-i drept Uniunea Europeana are toate motivele sa fie dezamagita. Relatiile dintre Bruxelles si Minsk se traduc prin eforturi de apropiere din partea Bruxellesului si de raceala din cea a Minskului.

Surse din Parlamentul European se tem ca Minskul nu isi va trimite reprezentanti in martie la sedinta de constituire a Euronest-Adunarea Parlamentara a Parteneriatului Estic, proiect prin care Uniunea Europeana incearca sa se apropie de tarile din fostul bloc sovietic.

Bruxelles-ul joaca insa cartea financiara. Intr-o declaratie facuta ieri, presedintele Parlamentului European Jerzy Buzek reamintea Belarus ca ar putea beneficia de asistenta din partea Uniunii Europene daca ar solicita „un imprumut Fondului Monetar International, BERD sau Comisiei Europene.”
XS
SM
MD
LG