Linkuri accesibilitate

Convorbiri Adrian Videanu - Alexander Medvedev


Aleksandr Medvedev
Aleksandr Medvedev

Va participa România la la proiectul South Stream?

Intilnirea dintre ministrul roman al Economiei, Adrian Videanu si vicepresedintele companiei ruse Gazprom, Alexander Medvedev s-a desfasurat cu discretie, semn ca negocierile dintre cele doua parti continua sa se desfasoare pe mai multe paliere. Un prim plan transparent este cel referitor la dorinta Romaniei de a cumpara gazul rusesc direct de la compania mama, fara intermediari, in asa fel incit pretul sa scada semnificativ. In prezent, Romania importa din Rusia prin intermediari circa 40% din consumul anual la nivel national, ceea ce inseamna 18 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Un alt plan al discutiei are ca punct de reper memorandumul semnat in vara trecuta de grupul rus Gazprom si producatorul autohton de gaze naturale Romgaz, controlat de Ministerul Economiei care prevede infiintarea unei firme mixte pentru constructia de depozite de gaze in Romania si potentiale investitii rusesti in productia energiei electrice. De altfel unul dintre proiectele comune analizate si astazi este dezvoltarea unui depozit de gaze la Margineni, judetul Neamt.

Potrivit informatiilor oficiale Gazprom s-a declarat interesat sa renunte la firmele intermediare prin care exporta gaz in Romania, dar acest lucru se poate intimpla abia dupa 2012, cind expira contractul actual pe baza caruia Romania cumpara gaz rusesc.

Un al treilea palier de negocieri, deocamdata informale, se axaseaza pe eventualitatea participarii Romaniei la proiectul South Stream. Este vorba de gazoductul proiectat de Moscova pentru a transporta gaz rusesc spre Europa Occidentala prin Marea Neagra. Presedintele Traian Basescu a exclus deocamdata aceasta posibilitate, dar surse din anturajul negociatorilor tehnici sustin ca Romania ia in calcul si varianta intrarii in proiectul South Strem, mai cu seama ca gazoductul concurent, Nabucco, planificat de europeni a intrat in impas atit din cauza lipsei de finantare, cit mai cu seama din pricina ca ar trebui sa se aprovizioneze si cu gaz iranian, ca sa devina eficient.

Totusi astazi vicepresedintele comisiei de industrii deputatul Cristian Boureanu, membru al partidului de guvernamint a declarat ca Romania n-ar trebui sa se mai opuna participarii companiilor autohtone la South Stream. Dezbaterea pe aceasta tema a fost destul de patimasa pina acum, dar odata depasite campaniile electorale, e posibil ca oficialii romani sa revina in zona real politik-ului si sa-si calculeze profiturile si pierderile atit politic cit si economic.
XS
SM
MD
LG