Linkuri accesibilitate

Cazul Iurie Roșca și Procuratura


Iurie Roșca
Iurie Roșca

Iurie Roşca: „Nici o garnitură guvernamentală nu vrea să renunţe la controlul politic asupra Procuraturii”

Preşedintele PPCD Iurie Roşca a fost citat de procurori în două dosare penale redeschise după 7 ani. El este suspectat că ar fi maltratat în 2002 nişte poliţişti în exerciţiul funcţiunii. Liderul creştin democrat consideră evident faptul că reluarea urmăririi penale acum ar fi „dirijată din umbră de guvernanţii de astăzi care controlează politic procuratura”. L-am întrebat aseară pe domnul Roşca cine anume ar exercita aceste presiuni ?

Iurie Roşca: „Oricine din actul guvernamental, sau aproape orice, ar putea fi autorul acestei...!

Valentin Ursu: Oricine, cine?


Iurie Roşca: „Dumneavoastră vă trebuie lista? Poate fi Urechian, poate fi Ion Pleşca, care se bagă foarte insistent în activitatea judecătoriilor şi a Procuraturii, poate fi Pasat... Poate fi oricine dintre actualii guvernanţi. Mă tem că şi domnul Filat ar putea să nu fie străin de această poveste... Nişte dosare clasate la începutul anului 2003, la insistenţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, dosare pe care le-a regretat chiar şi fosta guvernare comunistă, sunt scoase de la naftalină şi repuse pe rol, de către nişte oameni care nici măcar nu-şi dau seama ce fac!”

Valentin Ursu: Când spuneţi despre interesele de tip mafiot ale unor grupări oligarhice, pe care le-aţi deranjat în activitatea Dumneavoastră politică, şi care, cum tot spuneţi Dumneavoastră, au decis clasarea dosarelor privind două tentative de asasinat asupra Dumneavoastră, sugeraţi că acele grupări oligarhice, la care vă referiţi, influenţează şi actuala guvernare?

Iurie Roşca: „În mod decisiv o influenţează. Şi dacă veţi dori să facem, împreună cu Dumneavoastră, o investigaţie jurnalistică, vă stau la dispoziţie pentru a descâlci măcar un dosar-două, care mă vizează pe mine, cu aceste blestemate tentative de asasinat ca să nu mai transformăm totul în pătăranie şi în prilej de băşcălie...”

Valentin Ursu: Dumneavoastră v-aţi aşteptat că o să vă lase în pace?


Iurie Roşca: „Nu m-am aşteptat deloc şi Dumneavoastre probabil cunoaşteţi foarte bine că eu întotdeauna am avut atitudini clare, tranşante, răspicate şi îmi asumam toată răspunderea... De acea, eu sunt absolut conştient de faptul că, chiar dacă de acum încolo nu aş face mai mult nimic, mi-am acumulat suficienţi duşmani pentru toată viaţa, cât mi-a mai rămas...”

Valentin Ursu: Să revenim un pic la reformarea Procuraturii... Unii ar putea să vă reproşeze că de ce nu aţi reformat-o pe timpul cât aţi fost Dumneavoastre la guvernare, sau...


Iurie Roşca: „Păi, da eu aştept încă să vin la guvernare... Partidul Popular Creştin-Democrat a pus problema reformării Procuraturii şi în 94, şi în 95 şi aşa mai departe. Şi în Parlamentul de primă legislatură cu majoritate comunistă, 2001-2005, şi în 2005-2009...

Valentin Ursu: Domnule Roşca, dar în ultimii nouă ani de ce nu s-a reformat Procuratura?

Iurie Roşca: „Nici o garnitură guvernamentală nu vrea să renunţe la controlul politic asupra Procuraturii, ca să poată să-şi facă mendrele în voie şi ca să poată să persecute oponenţii politici, este absolut clar şi univoc.”

Valentin Ursu: Ce trebuie să se întreprindă acum ca să fie reformată Procuratura?

Iurie Roşca: „Trebuie să se modifice Constituţia, articolul care ţine de modul de desemnare a procurorului general. Să nu mai fie o prerogativă exclusivă a preşedintelui Parlamentului de propunerea acestei candidaturi. Procurorul general trebuie să fie inamovibil, adică să se bucure de toată stabilitatea funcţiei pe toată durata exercităţii mandatului de cinci sau şapte ani. Este nevoie ca procurorii, care lucrează în Procuratură, să nu fie subordonaţi orbeşte pe verticala puterii procurorului general, ci să aibă autonomie în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să gestioneze dosarele, fără nici un fel de imixtiuni de sus. Surprins că noua guvernare democratică de jumătate de an nu a suflat o vorbă despre nevoia de a reorganiza Procuratura şi de a renunţa la controlul politic asupra acesteia...”

Valentin Ursu: Pare că în Programul Guvernului se vorbeşte despre reformarea Procuraturii...


Iurie Roşca: „În Programul Guvernului este ca un fel de, cum să spun, exerciţiu electoral mai mult, decât un document concret, care urmează să fie realizat. Eu mă refer acum la apariţiile publice a tuturor vârfurilor Alianţei, cărora le-a scăpat, dintr-un motiv sau altul, această chestiune punctuală.”

Valentin Ursu: La ce vă aşteptaţi în continuare?


Iurie Roşca: „...la neplăceri; acesta e destinul unui om incomod. N-am ce face...”
Previous Next

XS
SM
MD
LG