Linkuri accesibilitate

Moldova sub umbrelă NATO?


România liberă şi Evenimentul zilei despre declaraţia lui Vitalie Marinuţă la Radio România Actualităţi

Moment istoric: Moldova ia in calcul intrarea in NATO – anunta mai multe ziare de la Bucuresti, intre care Romania libera si Evenimentul zilei. Ele se refera la declaratia ministrului apararii de la Chisinau. Vitalie Marinuţă a vorbit la Radio Romania Actualitati despre recenta analiza strategica a apararii Republicii Moldova, care nu exclude asezarea Moldovei sub umbrela NATO, mai ales daca Rusia instaleaza rachete in Transnistria. Iesirea din neutralitate ar urma insa sa fie supusa dezbaterii publice, a mai precizat oficialul de la Chisinau, potrivit unei stiri aparute ieri pe pagina electronica a ziarului Adevarul.

In Romania libera sunt citate si alte opinii de peste Prut. Victor Chirila, directorul Asociatiei de Politica Externa de la Chisinau crede ca nu ar trebui stabilita nicio legatura intre dezbaterea statutului de neutralitate al tarii si amplasarea in Romania a scutului american antiracheta. Pe de alta parte: “Specialisti militari din Romania sustin ca Transnistria este foarte importanta si pentru Ucraina, deoarece, daca creste numarul trupelor rusesti de acolo, scenariul din Georgia se poate repeta si in cazul in care Kievul ar dori sa adere la Alianta Nord-Atlantica” – se mai arata in articolul semnat de Cristina Dobreanu in Romania libera.

Cu cat se apropie ziua de 20 februarie, cand este programat congresul de alegeri din Partidul Social Democrat, comentariile de presa acorda tot mai mult spatiu jocurilor de culise din acest partid. Ieri, in Evenimentul zilei, Mircea Mihaies avertiza ca nu se va reforma nimic la PSD si ca Mircea Geoana va ramane pe mai departe liderul acestei formatiuni. In schimb, un grupaj alcatuit astazi de Florin Ciornei sugereaza si alte iesiri. Dupa ce Adrian Nastase si-a anuntat renuntarea la candidatura, pe motiv ca in PSD se pregateste un mare circ, infrangerea lui Geoana nu mai pare exclusa. Mult mai tanarul Victor Ponta ar putea fi noul lider, daca in sprijinul lui s-ar regrupa si alti aspiranti, precum Miron Mitrea si mai ales Cristian Diaconescu. Pentru Florin Negrutiu, de la ziarul Gandul, Adrian Nastase nu a fost mai mult decat un iepure, cum se spune. Cu un trecut patat de scandaluri de coruptie, n-ar fi avut oricum prea multe sanse. In schimb, retragandu-se cu tam-tam, a dat semnalul ca invinsul, deloc glorios, al ultimelor alegeri prezidentiale din Romania nu e de fapt si invincibil.
XS
SM
MD
LG