Linkuri accesibilitate

17.02 - Chișinău: Parlamentul îl demite pe Iurie Roșca.


Iurie Roșca
Iurie Roșca

Iurie Roşca: „politic vorbind, semnificaţia acţiunii de astăzi, este foarte gravă, pentru că Partidul Comuniştilor devine cel mai important factor politic în actualul Legislativ”.


17 februarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Parlamentul îl demite pe Iurie Roșca.

Dan Ionescu: Reaşezări, mai mult sau mai puţin neaşteptate, pe scena politică de la Chişinău. Parlamentul l-a demis astăzi, cu o majoritate confortabilă de voturi, pe vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Roşca, ca şi pe preşedinţii a două comisii parlamentare. Relatează corespondentul nostrul Radu Benea.

Pentru demiterea preşedintelui Partidului Creştin-Democrat, Iurie Roşca, din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului au votat 69 de deputaţi – grupul parlamentar al comuniştilor, al Convenţiei Democrate, precum şi unii deputaţi din blocul lui Dumitru Diacov, Partidul Forţelor Democratice şi independenţii.

Preşedintele Comisiei pentru agricultură, mediu şi dezvoltare rurală, academicianul Ion Dediu, şi preşedintele Comisiei pentru economie, industrie şi privatizare, Eugen Gârlă, deputat creştin-democrat, au fost demişi cu voturile a 64 de deputaţi din aceleaşi grupuri parlamentare. În locul acestora din urmă au fost numiţi Dmitrie Todoroglo, deputat comunist, şi, respectiv, Vasile Cotună, din partea Convenţiei Democrate.

Iniţiativa acestor demiteri a fost avansată de Convenţia Democrată, care a insistat asupra faptului că cei trei nu mai reprezintă acest grup parlamentar, din partea căruia au fost propuşi în funcţiile respective. Fostul Front Popular Creştin-Democrat s-a desprins de Convenţie încă în anul trecut, înainte de a părăsi Alianţa pentru Democraţie şi Reforme, pe atunci majoritară, iar Ion Dediu a fost exclus din cadrul Convenţiei pentru faptul că a participat la instalarea Guvernului Braghiş.

Dacă iniţiativa Convenţiei a fost una previzibilă, se pare că elementul surpriză pentru mai mulţi l-a constituit votul comuniştilor, care anul trecut s-au aliat cu creştin-democraţii pentru demiterea Guvernului Sturza şi instalarea unui nou cabinet. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, în pauza şedinţei în plen, a comentat foarte succint votul grupului său parlamentar pentru demiterea celor trei. El a spus că după plecarea creştin-democraţilor din Convenţie, Iurie Roşca „nu mai reprezintă pe nimeni în conducerea Parlamentului”. Mai mult, a adăugat el, „comuniştii, care deţin 40 de mandate, au tot dreptul să aibă un vicepreşedinte al Legislativului”. Voronin a mai anunţat că cele două posturi vacante de vicepreşedinte vor fi împărţite între comunişti şi Convenţie.

Mult mai generos în aprecieri a fost Iurie Roşca, care, la o conferinţă de presă organizată ad hoc, a ţinut să repete ceea ce a spus şi în plenul Parlamentului. Că votul de astăzi, în opinia sa, a demonstrat o apropiere firească între comunişti şi foştii lideri agrarieni, inclusiv din Convenţia Democrată şi a spulberat, ceea ce el a numit diversiunea, lansată de opoziţia parlamentară, potrivit căreea ar fi existat o alianţă între creştini-democraţi şi comunişti.

Iurie Roşca
: „Este absolut evident că sunt mai multe tangenţe şi motive politice şi psihologice pentru o prietenie trainică şi de durată dintre foştii comunişti şi foştii lideri ai Partidului Democrat Agrar, care astăzi reprezintă conducerea Partidului Renaşterii şi Concilierii şi, respectiv, a Blocului pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, şi Partidul Comunist, propriu-zis. De mult mă gândeam cum să facem şi cum să dregem ca să demitizăm această diversiune, lansată de liderii fostului ADR, potrivit căruia între noi şi Partidul Comuniştilor ar fi existat vreo dată vreo alianţă şi iată că diversiunea s-a consumat astăzi. Pentru mine este foarte important, sincer vorbind, propagandistic şi politic era cea mai dificilă problemă, pe care am avut-o şi este bine că ea rămâne în trecut.

Dar politic vorbind, semnificaţia acţiunii de bază, de astăzi, este foarte gravă, pentru că este clar deja pentru toată lumea că Partidul Comuniştilor devine cel mai important factor politic în actualul Legislativ. Faptul că un personaj ca domnul Todoroglo devine preşedintele unei comisii de bază pentru Parlamentul Republicii Moldova şi pentru economia naţională a Republicii Moldova, care, totuşi, este preponderent agrară, trebuie să ne îngrijoreze. Faptul că Guvernul actual, aşa cum este el, criticabil, imperfect şi totuşi proreformă, nu va putea să ignoreze preferinţele şi apetiturile politice ale stângii, sau dacă le va ignora, va trebui să plece, este un semnal îngrijorător. Deci asta ar fi cea mai tristă notă a evenimentului de astăzi.”

Şedinţa în plen de astăzi a continuat cu aprobarea, în prima lectură, a unor modificări la Codul Electoral. Este vorba despre stabilirea unui prag de opt la sută pentru intrarea în Parlament a formaţiunilor politice, şi de doi la sută pentru candidaţii independenţi. În prezent, pragul de trecere pentru toţi concurenţii electorali este de patru la sută. Deoarece au fost avansate şi alte propuneri, s-a convenit asupra identificării unui compromis pentru lectura a doua.

Tot astăzi deputaţii, inclusiv din opoziţie, au votat în prima lectură iniţiativa legislativă a comuniştilor referitoare la statutul municipiului Chişinău, prin care mai multe împuterniciri ale primarului general al capitalei, cum ar fi numirea viceprimarilor şi a pretorilor, au trecut în competenţa Consiliului municipal.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG