Linkuri accesibilitate

Proiectul noii legi a pensiilor elaborat de guvernul Boc


Pînă în 2030 vîrsta de pensionare a femeilor urmează să crească de la 55 la 65 de ani

Legea privind sistemul unitar de pensii din Romania a fost ceruta de Fondul Monetar International, alaturi de alte legi care sa conduca la scaderea cheltuielilor bugetare, de aceea filosofia ei este aceea de a taia in carne vie. In spatele acestei filosofii, oficialii romani vorbesc insa si despre principiul general valabil care ar trebui sa functioneze in cazul pensiilor si anume acela de a primi de la stat banii pe care contribuabilul ii plateste de-a lungul vietii sale de angajat.

In Romania s-a descoperit din acest punct de vedere o serie de anomalii. Astfel, de pilda, cea mai mare pensie din Romania este de peste 9000 de euro si ajunge in buzunarele unui fost magistrat. Pe locul doi in clasamentul pensiilor calculate dupa principii gresite se afla un fost pilot care incaseaza lunar 8000 de euro, iar pe locul trei al topului a urcat un diplomat cu o pensie de 4000 de euro. Pensia medie din Romania nu depaseste, in schimb, 200 de euro.

Noua lege a pensiilor trimisa de guvern spre dezbatere parlamentului nu are, totusi, rolul de a-i despagubi pe multi dintre cei care primesc pensii de mizerie, desi au contribuit 20 sau 30 de ani cu bani la fondul de pensii. Reformarea sistemului de pensii gindita de FMI are, deocamdata, rolul de a reduce sistematic cheltuielile la bugetul de stat, mai cu seama ca aceasta dezbatere se ascute in aceasta perioada de criza si in celelalte state ale Uniunii Europene.

Presata de pietele îngrijorate de riscul extinderii crizei din Grecia, Spania a anuntat la sfirsitul lunii ianuarie un plan de austeritate si cresterea virstei de pensionare de la 65 la 67 de ani. Reforma pensiilor face parte si din masurile drastice prevazute de Grecia pentru a diminua deficitul bugetar. Atena a propus cresterea virstei medii de pensionare, la 63 de ani pina în 2015.

Legea din Romania prevede ca pina in 2030 virsta de pensionare a femeilor sa creasca de la 55 de ani, cit este acum, pina la 65, la egalitate cu cea a barbatilor, care ies la pensie acum la aproape 64 de ani si vor iesi la 65 de ani pina in 2015. Sindicatele protesteaza impotriva acestei legi, dar in alte tari europene virsta de pensionare a crescut deja. Bunaoara in Suedia virsta de pensionare este de 65 de ani inca din 1976, in vreme ce in Danemarca a crescut la 67 acum trei ani.

Problema este in Romania speranta de viata la barbati este de 67 de ani, iar la femie de 71, ceea ce inseamna ca dupa atingerea virstei de pensionare oamenii nu prea mai au timp sa se bucure de pensie.
XS
SM
MD
LG