Linkuri accesibilitate

Efort diplomatic american de izolare a Iranului în Orientul Mijlociu


Secretarul de Stat Hillary Clinton la Forumul Mondial Americano-Islamic de la Doha
Secretarul de Stat Hillary Clinton la Forumul Mondial Americano-Islamic de la Doha

Turneul diplomatic al Secretarului de Stat Hillary Clinton.

Secretarul de stat American, Hillary Clinton se afla in Orientul Mijlociu incercind sa obtina suport in tari musulmane impotriva ambitiilor nucleare iraniene. Despre agenda șefei diplomatiei americane o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Escalele secretarului de stat in Qatar si in Arabia Saudita coincid cu o serie de contacte ale unor oficialitati americane in regiune, intre care vizita efectuata in Egipt de amiralul Mike Mullen, seful statelor majore reunite ale armatei americane. Cei trei adjuncti ai doamnei Clinton – James Steinberg, Jacob Lew si William Burns – se vor afla si ei in regiune, in zilele urmatoare, la fel ca si generalul David Petraeus, care se afla in fruntea comandamentului American pentru Orientul Mijlociu.

Iranul nu este singurul punct de pe agenda. Statele Unite doresc sa intareasca cooperarea cu Yemen impotriva retelei Al Qaida, sa obtina progrese in directia impulsionarii relatiilor cu Siria si sa deblocheze procesul de pace israeliano-palestinian. Discursul lui Hillary Clinton la Forumul Mondial Americano-Islamic se doreste un ecou al alocutiunii rostite de presedintele Obama, la inceputul mandatului sau, la Universitatea din Cairo, in Egipt. Forumul este organizat de Ministerul de Externe din Qatar si Centrul Saban pentru Orientul Mijlociu, de la Institutia Brookings din Washington.

In alocutiunea sa, transmisa prin video la forum, presedintele Obama a anuntat numirea unui trimis special American la Organizatia Conferintei Islamice. La Cairo, dupa intilnirea cu presedintele Hosni Mubarak, amiralul Mullen a spus ca Iranul este o amenintare directa la adresa securitatii in Orientul Mijlociu, acuzind Teheranul ca incearca sa radicalizeze Libanul, Gaza, Yemenul si Irakul. Comandantul militar american a adaugat ca Washingtonul va continua sa coopereze cu Consiliul de Securitate ONU si ca nu are intentia sa atace Iranul.

Astazi, Hillary Clinton se va afla in Arabia Saudita, ambele tari fiind ingrijorate de programul nuclear iranian. Atit Arabia Saudita cit si Qatarul sint vizate de strategia administratiei Obama, menita sa puna bazele unei aliante regionale, care sa convinga Iranul ca programul nuclear nu este in interesul sau. Statele Unite spera ca tari arabe sa se foloseasca de canalele lor de comunicare privilegiate cu Iranul pentru a convinge conducerea de la Teheran sa renunte la programul de imbogatire a uraniului. La Forum, secretarul de stat Clinton s-a intretinut de asemenea cu premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, in conditiile in care Ankara capata pe zi ce trece o voce mai proeminenta in regiune.
XS
SM
MD
LG