Linkuri accesibilitate

Ideea unui referendum în Republica Srpska asupra secesiunii de Bosnia


Senatorul Joseph Lieberman
Senatorul Joseph Lieberman

Senatorul american Joseph Lieberman critică revendicarea unei mai mari autonomii a enitităţii sîrbe în cadrul Bosniei

Intr-un interviu in exclusivitate cu postul nostru de radio, senatorul independent american Joseph Lieberman a criticat intentia parlamentului sirbilor bosniaci de a aproba un referendum pe tema secesiunii de Bosnia. Parlamentul din Republica Srpska a votat acum 2 zile in favoarea unei noi legi referitoare la organizarea de referendumuri pentru regiune, iar premierul republicii Sirbska, Milorad Dodic a cerut o mai mare autonomie pentru regiune. Ambele evolutii incalca acordurile de la Dayton din 1995 care au dus la inchiererea razboiului din Bosnia.

In interviul cu postul nostru de radio, senatorul Lieberman a spus ca regreta decizia deputatilor sirbilor bosniaci si ca este o stire alarmanta pentru securitatea si stabilitatea regiunii. Lieberman a mai spus si ca acordurile de la Dayton au pus capat razboiului din Bosnia, dar nu au gasit solutia pentru rezolvarea problemelor regiunii. Statele Unite si Uniunea Europeana cauta sa convinga autoritatile din Republica Srbska si din Bosnia sa ajunga la o intelegere in ceea ce priveste constitutia tarii care sa poata sa aseze ferm tara pe drumului catre Uniunea Europeana.

O sansa pentru ca acest lucru sa se intimple intr-adevar, in ciuda nationalistilor si ultranationalistilor din toate partile, o vor constitui alegerile parlamentare de la toamna. Ele, ne-a spus influentul senator american, vor da posibilitatea si sirbilor bosniaci si locuitorilor din federatia croato-musulmana sa isi exprime parerea incotro vor sa duca tara – catre Uniunea Europeana si democratie, sau inapoi, catre confruntari.

Lieberman a sugerat ca ar fi bine ca atit Uniunea Europeana cit si Statele Unite sa coopereze si sa creeze functia de emisar special pentru Bosnia, care sa ajute la detensionarea situatiilor. Recent, intr-o audiere in Senatul american, seful serviciilor de informatii americane, Denis Blair a spus ca pentru Europa, principala amenintare la adresa securitatii vine dinspre Bosnia.
XS
SM
MD
LG