Linkuri accesibilitate

Redesenarea administrativă a României şi alarmiştii


"Un partid straniu şi malign": Mircea Cărtărescu despre PSD

Jurnal de Chisinau este citat astazi de Evenimentul zilei, referitor la consultarile liderului comunist Vladimir Voronin cu Moscova, pe tema scutului antiracheta care va fi amplasat in Romania. Stirea informeaza si despre solicitarea lui Voronin ca Parlamentul de la Chisinau sa adopte o declaratie de protest fata de decizia autoritatilor de la Bucuresti de a gazdui acest sistem de securitate regionala.

Redesenarea administrativa a Romaniei nu se va face cu mai putine dispute decat cea a Republicii Moldova. Proiectul de reimpartire a Romaniei in 16 regiuni (in locul celor 39 de judete plus capitala) a trecut aproape neobservat, adica fara dezbatere, prin votul Senatului. Acum, cand se pune problema votului in camera decizionala – Camera Deputatilor – apar exprimate temeri (in Romania libera, de pilda) ca la reimpartire “s-a folosit creionul udemerist”. Motivul este ca una dintre regiuni grupeaza cele trei judete in care minoritatea maghiara este masiv reprezentata: Harghita, Covasna si Mures. In Jurnalul national, un articol mult mai amplu pune problema direct in termeni de intentie iredentista din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania. Aceasta pentru ca cele trei judete intra si in componenta euroregiunii V, a carei harta s-ar suprapune perfect cu judetele decupate in 1940 din teritoriul Romaniei, prin Diktatul de la Viena.

Un portret cosmaresc al principalului partid de opozitie din Romania semneaza astazi Mircea Cartarescu in Evenimentul zilei. Articolul este prilejuit de apropiatele alegeri interne din PSD. In batalia pentru postul de presedinte al social-democratilor, acestia scot la rampa figuri care mai de care mai nelinistitoare. ”Ce partid sub soare poate suporta in acelasi timp incultura grotesca a lui Marian Vanghelie, puerilismul lui Mircea Geoana, slinosenia lui Viorel Hrebenciuc, reptilismul atavic al lui Ion Iliescu, amoralismul sinistru al lui Adrian Nastase?” – se intreaba Cartarescu. Iar asistand la evolutiile din acest partid “inspaimantator, din ce in ce mai straniu si mai malign”, cum il considera comentatorul, este loc de urmatoarea remarca: “Acum ne vine usor sa examinam, ca sub o lupa, colcaiala de insecte mostruoase din PSD. Dar daca Geoana ajungea presedinte (si un fir de par ne-a despartit de asta) era vai si-amar de fundul nostru, al tuturora”
XS
SM
MD
LG