Linkuri accesibilitate

Propunerea lui Marian Lupu privind eficienţa „meseriei" de ministru


Marian Lupu
Marian Lupu

Miniştrii care deţin mandate de deputat urmează oricum să le depună cel tîrziu la începutul lunii martie

Ieri, premierul Vlad Filat avertiza că acei miniştri care nu îşi vor face treaba şi nu vor avea rezultate în activitate s-ar putea să fie remaniaţi. Tot ieri, liderul Partidului Democrat Marian Lupu propunea ca miniştrii care deţin şi mandatul de deputat să renunţe la el pentru a-şi putea face mai bine şi mai eficient meseria de ministru. Este vreo legătură între aceste două declaraţii ? Este vorba de un subiect ce ar putea diviza Alianţa?

Nouă deputaţi deţin în paralel funcţii de membri ai cabinetului de miniştri. Patru reprezentanţi are Partidul Liberal Democrat, între care şi premierul Vlad Filat, trei portofolii deţine Partidul Democrat, şi câte unul Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră.

Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei şi deputat din partea PLDM, crede că îndemnul formulat de liderul PD îi vizează exclusiv pe miniştrii care nu reuşesc să facă faţă ambelor funcţii.

Alexandru Tănase: „Deocamdată mă descurc, adevărul că agenda parlamentară mă face să mă aflu la mine la birou până la orele 11 seara. Dacă am să simt că nu mai reuşesc, desigur că am să o fac mai repede decât expiră termenul legal. Noi ne vom conforma cerinţelor legale, urmează doar să stabilim data când se va întâmpla acest lucru”.

Legislatorii care deţin ambele funcţii primesc doar salariul de deputat, care de altfel, potrivit lui Alexandru Tănase, este cu 200 de lei mai mic decât cel de ministru.

Nici Anatol Şalaru, ministrul Transporturilor şi deputat din partea PL, nu crede că mandatul de deputat îl împiedică să-şi exercite funcţia de ministru: „Pentru mine nu este nicio problemă să îndeplinesc aceste două funcţii. Nu mă deranjează, dimpotrivă mă ajută fiindcă în felul acesta cunosc mai multe lucruri şi am contact cu mai mulţi oameni. Dacă vom hotărî la partid să depunem mâine mandatele le vom depune, nu este nicio problemă. Oricum nu primim două salarii să ştiţi, primim doar salariul de deputat”-

Am întrebat-o pe Valentina Buliga, ministra Muncii şi Protectiei Sociale, deputat PD, de ce a decis să renunţe la mandatul de parlamentar: „Nu zic că-mi ia prea mult timp mandatul de deputat, dar oricum, trebuie să te pregăteşti, trebuie să vii la şedinţe, trebuie să participi, şi eu cred că pot să realizez ceea ce mi-am asumat în funcţia de ministru. Mâine vin încă, mandatul încă nu l-am depus chiar dacă scriu cerere mai durează un timp. Astăzi mai discutăm cu colegii şi vedem când va fi, săptămâna viitoare poate”.

Pentru că Leonid Bujor, ministrul Educaţiei şi singurul reprezentant din partea AMN a lipsit de la şedinţa Parlamentului, pentru că este în delegaţie la Paris, l-am întrebat pe Serafim Urechean ce părere au liderii AMN despre cumulul de funcţii: „Este poate cam târziu dar cred că în viitorul cel mai apropiat miniştrii vor trebui să se ducă la guvernare”.

Întrucît decizia că miniştrii din partea Alianţei pentru Integrare Europeană să-şi păstreze şi mandatele de deputat a fost luată de comun acord, e nevoie de acelaşi consens pentru anularea acesteia, este de părere Serafim Urechean: „A fost o decizie comună şi nu trebuie să căutăm duşmani, noi ne-am învăţat în Republica Moldova întotdeauna să căutăm careva poziţii mai pipărate.”

Amendamentele operate de noua guvernare le permit miniştrilor sa deţina mandatele de deputat pe durata a şase luni de la numirea lor în funcţie, termen care ar fi să expire cel tîrziu la începutul lunii martie .
Previous Next

XS
SM
MD
LG