Linkuri accesibilitate

Constituţia în chinurile (re)facerii (Adevărul)


Altitudinea strategică a parteneriatului româno-american (Observator cultural)

Constitutia Moldovei este in chinurile facerii – sustine un articol din ziarul Adevarul, in care se vorbeste despre propunerile deja avansate in legatura cu legea fundamentala si despre pareri deja contradictorii. S-a propus sa se treaca la organizarea teritoriala pe regiuni, in loc de raioane. In schimb, daca limba oficiala va fi numita limba romana sau limba moldoveneasca, sau daca nu cumva este bine ca acest lucru sa fie reglementat printr-o lege organica – aceasta inca lasa loc de discutii. Presedintele interimar Mihai Ghimpu ar dori drept de vot de la 16 ani, in timp ce alti politicieni sunt mai preocupati de stabilirea formei de guvernare sau de modul de alegere a presedintelui tarii, se mai arata in Adevarul.

Stirea ca guvernul de la Bucuresti a decis ieri sa acorde sprijin financiar nerambursabil Republicii Moldova este intitulata in ziarul Gandul “Boc executa dorinta lui Basescu: 100 de milioane de euro pentru a scoate Chisinaul din criza”. Decizia este pusa in contrast cu eforturile cabinetului Boc de a asigura plata salariilor si pensiilor pentru romani.

Romania libera citeaza declaratiile facute de liderul Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, la postul Radio France Internationale-Romania. Subiectul a fost amplasarea scutului american antiracheta pe teritoriul Romaniei, iar opinia politicianului moldovean este ca, desi indreptatit, acceptul autoritatilor de la Bucuresti ar trebui argumentat si explicat mai amanuntit, pentru a risipi temerile unor consecinte nedorite dincolo de Prut. Concret, Urechean s-a referit la eventualele masuri pe care le-ar putea lua Rusia in Transnistria si care ar da apa la moara autoritatilor separatiste de la Tiraspol.

Un comentariu cu aspiratii de punct final in chestiunea scutului antiracheta semneaza Stefan Stoica, in saptamanalul Observator cultural. Acceptarea scutului confera “altitudine strategica” parteneriatului dintre Romania si Statele Unite, iar achizitia de prestigiu si vizibilitate insoteste beneficiul net in planul securitatii – este de parere autorul. Citam acum: “Conectarea directa la scutul antiracheta este cea mai reusita afacere strategica realizata de Romania dupa integrarea in NATO. Propunerea Statelor Unite a venit la pachet cu pledoaria in favoarea ei si era de nerefuzat”.
XS
SM
MD
LG