Linkuri accesibilitate

Așteptările noastre sînt mai mari...


De vorbă cu președinții raioanelor Cahul, Dubăsari și Nisporeni despre descentralizare, majorări de prețuri și reorganizarea administrativ-teritorială.

Saracie, teama, disperare, grija zilei de maine, cosul zilnic, este ceea ce poti auzi atat la Chisinau cat si mai departe de capitala. Acum 4 luni premierul Vlad Filat îndemna reprezentanţii administraţiilor publice locale să dialogheze cu puterea centrală în vederea soluţionării problemelor, asigurâdu-i pe oameni că noua guvernare îşi doreşte descentralizarea puterii şi o cooperare în beneficiul cetăţeanului simplu. Despre problemele de azi si despre modul in care pot fi ele solutionate discutam cu preşedintele raionului Cahul, Gheorghe Vasilachi, cu presedintele raionului Dubasari, Grigore Policinschi si cu presedintele raionului Nisporeni, Ion Munteanu. Ce crize acute identificaţi la nivelul societăţii şi cum vedeţi rezolvarea acestora?

Gheorghe Vasilachi: Noi am solicitat, timp de 2 ani de zile de la vechea guvernare, ca sa avem cea mai buna conlucrare intre cele 3 nivele de administrare in tara noastra. Cu regret, nu am fost auziti. Parca se inviorase acest lucru cand a inceput sa guverneze AIE. Regret insa ca lucrurile au alunecat pe alt fagas, nu prea ne intalnim, nu prea discutam si nici solutii nu identificam la multiplele probleme.

Valentina Ursu: Despre ce ati dori sa discutati cu guvernantii?
Gheorghe Vasilachi


Gheorghe Vasilachi
: Puterea centrala, daca nu va auzi puterea de nivelul 1 si 2, nu va putea mare lucru sa realizeze, si invers, noi nu vom putea face mare lucru daca nu vom conlucra cu cei de la Chisinau, sa conlucram intre noi asa cum prevede legislaţia. Noi asteptam de la puterea centrala careva pasi concreti, lucruri concrete, fapte concrete la ceea ce se numeşte descentralizare. Deocamdată vorbim despre aceste lucruri, dar noi, in teritoriu, nu simtim acest lucru si chiar ma mira faptul că odata cu aparitia noilor oficii de control administrativ in teritoriu noi nu descentralizam dar concentram si mai mult puterea la centru, ceea ce este absolut incorect.

Valentina Ursu: Domnule Munteanu, impartasiti aceeasta opinie enuntata de domnul Vasilache, colegul dumneavoastra de la Cahul?

Ion Munteanu: Nu sunt de acord cu domnul Vasilache. Dimpotriva, actuala guvernare ne da posibilitatile sa ne manifestam asa cum ne duce mintea si capul la nivel teritorial. La Nisporeni, de exemplu, avem o conlucrare foarte buna intre administratia de nivelul 1 si 2. Ma refer anume la aprobarea bugetului pentru acest an 2010 si repartizarea surselor financiare pentru fiecare primarie. Avand in vedere ca deja primarii, comunitatile au unele initiative de a realiza anumite proiecte in teritoriu, noi, cei de nivelul 2 suntem gata sa-i sustinem in solutionarea problemelor prioritare. In ceea ce priveste relatiile administratiei dintre nivelul central si nivelul 2, as zice ca s-au inviorat, suntem consultati , se cere si parerea noastra. Un exemplu de ultima ora e si cel cu scoaterea sarmei ghimpate. Premierul ne convoaca, ne sustine si ne cere sa fim mai aproape de grijile oamenilor simpli.

-------------------------------------

Printre modificările de bază propuse pentru modificarea Constituţiei ţine de organizarea administrativ-teritorială, care prevede trecerea de la sate şi raioane la sistemul de comune, oraşe şi regiuni. „Organizarea administrativ-teritorială a R. Moldova trebuie să părăsească structura de tip sovietic, raioanele sunt o creatură a regimului sovietic”, spun expertii in drept constitutional. L-am intrebat pe Grigore Policinschi, presedintele raionului Dubasari ce parere are el despre desfiintarea raionelor.

Grigore Policinschi
Grigore Policinschi
: Marea majoritate a populatiei nu numai ca este ingrijorata, ba chiar e si derutata de acele propuneri privind modificarile la Constitutie in ceea ce priveste organizarea administrativ teritoriala a Republicii Moldova. Mai ales tinand cont de faptul ca noi, locuitorii raionului Dubăsari, suntem divizati cu UTA republicane. Aceasta informatie desigur ca nu este una realista, pentru ca noi avem foarte mult de lucru la nivel local.

Valentina Ursu: Domnule Policinschi, sunt temeri de a crede ca descentralizarea se va produce?


Grigore Policinschi: Cu părere de rau, anume acest lucru si este sub semnul intrebarii, pentru ca atunci cand vorbim despre nevoia descentralizarii, nu sunt sesizabili anumiti pasi in acest domeniu. In acelasi timp astazi putem vorbi despre o centralizare administrativa, la nivel regional. Pentru noi apar foarte multe intrebari: Care este necesitatea? Cine a fost initiatiorul unei asemenea propuneri dubioase pentru localitatile rurale dar si pentru si raioane.

Valentina Ursu: In alta ordine de idei sa va intreb care e impactul majorarii preturilor la servicii si produse? Care e reactia omului simplu?


Grigore Policinschi: Desigur ca e o reactie negativa. Capacitatea reala de cumparare a populatiei este cu adevarat foarte joasă. Nemultumiri sunt multe.

Valentina Ursu: Ce zice lumea? E gata sa rabde? Sa stranga cureaua? Cum reactioneaza populatia?


Grigore Policinschi
: Noi nu dorim majorari la tarife si de preturi la toate produsele, inclusiv la cele mai necesare produse. Majorarile de preturi se fac de aceasta conducere pe care o avem. Intrebarea e de ce intarzie majorarile de salarii, pensii, compensatii pentru populatia care traieste azi sub minimul de existenţă.

Valentina Ursu: Daca ati fi prim-ministru ce ati intreprinde acum in aceste conditii?


Grigore Policinschi: Doamnă Valentina, domnul prim-ministru Filat are capacitatea de a-si exercita functiile impreuna cu guvernul actual. Dar asteptarile noastre sunt mai mari.

Valentina Ursu: Sunt multi acei oameni care va trec pragul si vin la dvs. dupa ajutor?

Grigore Policinschi: Desigur. Avem foarte multa lume care vine dupa ajutor social. Foarte multi oameni care vin si se revolta vis-à-vis de situatia reală in care s-au pomenit. Si nu numai oameni simpli vin, sau cei din agricultură, dar si oameni care activează in sfera antreprenoriatului. Foarte multi din ei au de suferit in urma crizei financiar-economice.

----------------------------------

Valentina Ursu: Domnule Vasilache, domnule Munteanu, acelasi spirit domină si la Cahul si la Nisporeni? Ce parere aveti dumneavoastra despre reorganizarea administrativ teritorială?

Ion Munteanu
Ion Munteanu
: Desigur ca majorarea preturilor indispune populatia, dar cred ca exista o parte din cetateni care constientizează faptul ca nu numai Moldova trece prin această criză, dar toată lumea. Vorbind cu unii oameni, desigur ca ei nu accepta aceasta majorare in lant a preturilor, dar o parte din populatie intelge ca actualul guvern face tot posibilul ca majorarea acestor tarife si preturi sa fie cat mai putin dureroasa, mai ales pentru acea patura a societatii care o duce foarte greu.

In ceea ce priveste reorganizarea administrativ-teritorială: avand in vedere strategia de dezvoltare a raionului pentru urmatorii ani, parca mi-ar părea rau sa trecem la un alt model, fiindcă avem intocmit un plan grandios anul ăsta, incepem aprovizionarea cu apa din Prut a raionului Nisporeni. Parca mi-ar părea rau sa stopam acest proiect. O să vedem daca expertii isi vor spune cuvantul hotarâtor că este mai bine pentru Moldova să treacă la regiuni, vom accepta. Numai nu aşa cum s-a trecut altadata la judeţe, si nu s-a mers mai departe.

Gheorghe Vasilachi
: Eu as face o mică replică colegului meu Munteanu. Ziceam ca relatiile noastre cu puterea central puteau sa fie mult mai bune. Vă dau un exemplu, s-a elaborat bugetul pe anul 2010, iar eu, ca preşedinte al raionului nici n-am stiut ce se prevede pentru Cahul, si acest lucru nu este ceva normal. Acum stiu, dupa ce am citit legea bugetului, care si ea este una incurcată. Acolo e fixata suma dar nu e scris cui i-o dam. Mai este foarte mult de lucru, s-a creat o comisie privind descentralizarea, sunt si eu membru al acesteia. Daca nu vom face ceva concret, noi nu vom da niciun fel de dinamica si incredere autoritatilor publice de nivelul 1 si 2.

Referitor la reorganizarea teritoriala, eu cred ca este un lucru benefic. Aceasta este cerinta zilei de astazi. Noi nu trebuie sa gandim doar in cadrul granitelor noastre. Sa privim ce face lumea din jurul nostru si sa ne convingem ca acest lucru este strict necesar. Trebuie facut cu inteligenta, gandit foarte bine. Era o idee in trecut ca ar fi fost bine ca acele centre raionale care sunt, să nu le dam uitarii, sa le atribuim un alt statut. Regionalizarea ne va da un nou impuls, o capacitate economica noua, celor de la nivelul 1 si 2. Asa se vorbeste in ţară: voi nu sunteti capabil de a va finanţa, adica noi functionarii din teritoriu suntem de mana a treia.

Valentina Ursu: Se zice ca masura pe care ar trebui sa o ia intreaga clasa politica e sa spuna lucrurilor pe nume. Să spuna sincer si fara echivoc că acest an este unul extrem de greu pentru intreaga societate. Vorbeam si cu domnul Policinschi de la Dubasari despre nelinistea oamenilor referitor la scumpirile in lant. Guvernul Filat promitea sa tina preturile sub control dupa ultimile majorari. La Cahul lumea e intelegatoare, rabdatoare?

Gheorghe Vasilachi: Orice reforma este un lucru dureros si nu-i este nimanui placut si nu este acceptat de marea majoritate atunci cand stie ca va avea de suferit. Dar fara o adevarata reforma nu vom putea merge inainte, de aceea astazi la Cahul avem aceaste nemultumiri din partea localnicilor. Eu, insa, cred ca guvernul Filat este capabil să gasească aceasta modalitatea de a promova nevoia unor reforme in toate domeniile, ca noi sa trecem cu bine si peste aceasta bariera. Nu cred ca noi nu vom putea gasi solutii, dat fiind faptul că am vazut deja anumiti pasi concreti facuti de actuala guvernare.

Valentina Ursu: Domnule Vasilache, premierul Filat spunea ca nu exclude noi remanieri de cadre in guvern. Din teritoriu cum se vad aceste remanieri, ca ceva inevitabil?


Gheorghe Vasilachi: Cred ca trebuie operate aceste ramanieri. Am avut contacte cu multi oficiali noi numiţi. Sunt unele persoane nepregatite suficient pentru a ocupa aceste functii.

Valentina Ursu: Si care ar fi punctul de vedere al presedintelui de la Nisporeni?

Ion Munteanu: Este ceva normal. Daca a trecut un termen si s-a vazut ca cineva din guvern nu-si indeplineste obligatiunea si responsabilitatea asa cum trebuie, aceste remanieri trebuiesc facute, bineinteles, fara a afecta activitatea guvernului sau chiar a intreagii conduceri a tarii.
XS
SM
MD
LG