Linkuri accesibilitate

Scutul va creşte relevanţa regională a României


Teodor Baconschi
Teodor Baconschi

Gabriel Oprea (Apărare), Teodor Baconschi (Externe), George Maior (SRI) audiaţi în Parlament pe tema scutului anti-rachetă

Comisiile parlamentare de politica externa si aparare i-au chemat astazi la audieri pe ministri care vor lua decizii in privinta scutului antiracheta pe care americanii il vor amplasa pe teritoriul Romaniei. Ministrul apararii Gabriel Opera a reluat ideea ca scutul este “eminamente defensiv” si nu este indreptat impotriva Rusiei. Declaratia sa vine dupa ce un oficial de la Moscova a precizat astazi ca rolul flotei ruse in Marea Neagra ar putea fi reajustat dupa decizia Romaniei de a gazdui componente anti-racheta.

Ministrul de externe, Teodor Baconschi a atras insa atentia ca ar trebui luati in seama doar decidentii rusi, nu si vocile de rang secund, explicind in acelasi timp ca proiectul antiracheta va presupune doar costuri minimale pentru Romania, legate strict de asigurarea securitatii infrastructurii militare. Precizarea este necesara, fiindca mai multe televiziuni de stiri, dar si citeva ziare nationale au incercat sa creeze ingrijorare in legatura cu amplasarea sctutului antiracheta pe motiv care ar atrage furia vecinilor din est, dar si ca ar implica o serie de cheltuieli exorbitante pentru Romania.

Seful diplomatiei romane a definit pe scurt rolul sistemului antiracheta spunind ca acesta “va acoperi întregul teritoriu national, va confirma dinamica parteneriatului dintre Romania si Statele Unite ale Americii, va creste vizibil relevanta geopolitica si regionala a Romaniei". Dezbaterea de la comisiile de specialitate din parlamentul Romaniei s-au purtat cu usile inchise, iar deputatii si senatorii care nu au certificate care sa le permita sa vada documente NATO nu au avut acces in sala.

Cu toate acestea se pare ca deocamdata nu se stie locatia unde vor fi amplasate elementele scutului antiracheta. Seful Serviciului de Roman de Informatii, George Maior a declarat dupa audierile din comisiile parlamentare ca decizia privind locul de amplasare a interceptorilor terestri se va face în
urma unei evaluari romano-americane. Directorul serviciului secret considera ca nu exista riscuri si costuri majore si ca amplasarea scutului antiracheta aduce un plus de securitate pentru tara in ceea ce priveste noile amenintari ale secolului XXI, România fiind "descoperită din acest punct de vedere".
XS
SM
MD
LG