Linkuri accesibilitate

15.02 - București: „Încep negocierile de aderare la UE !”


Gunther Verheugen
Gunther Verheugen

Potrivit comisarului european responsabil cu extinderea UE, Günther Verheugen, integrarea României va fi un proces dificil.


15 februarie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Sorin Şerb; corespondent: Dan Alexe).

„Încep negocierile de aderare la UE !”

Astăzi au început la Bruxelles negocierile României pentru aderarea la Uniunea Europeană. Potrivit corespondentului Europa Libera la Bruxelles, Dan Alexe, reuniunea este mai degrabă simbolică, deoarece negocierile nu se desfăşoară la nivelul miniştrilor de externe, ci la nivel de experţi.

Potrivit comisarului european responsabil cu extinderea UE, Günther Verheugen, integrarea României va fi un proces dificil, pentru că ţara a dus-o foarte greu până acum. Verheugen a mai spus că este satisfăcut de progresele ţării în aplicarea unor măsuri macro-economice şi în ameliorarea situaţiei copiilor din orfelinate. Comisarul european a declarat că procesul monitorizării României va continua. Ţara va primi de la UE 600 de milioane de Euro pe an, care să ajute România să se conformeze şi să adopte legislaţia europeană în perspectiva aderării.

Referitor la relaţia României cu Bulgaria, comisarul european a apreciat că cele două ţări s-au înţeles până la urmă în procesul de construire a unui nou pod peste Dunăre, Verheugen remarcând astfel cum procesul de aderare la UE este un stimulent de rezolvare a problemelor.

Primirea noilor membrii se va face individual, nu vor exista aderări în grup, ci cooptări pe bază de re-evaluări periodice, a mai menţionat comisarul european.

Conform ministrului de externe român, Petre Roman, România îşi fixează ca dată de aderare la UE, 1 ianuarie 2007.

Pe 28 martie la o conferinţă europeană de la Bruxelles, se va hotărî ce finanţare va primi România pentru un al doilea pod peste Dunăre, şi cu ce capitole îşi va începe România negocierile.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG