Linkuri accesibilitate

Disfuncţionalităţi în sistemul de ajutor social


Valentina Buliga
Valentina Buliga

Guvernul promite să extindă aria potenţialilor beneficiari

In Republica Moldova, cea mai mare parte a lucratorilor angajati la negru nu-si declară veniturile pentru a beneficia de un ajutor de la stat, oferit cu incepere din anul trecut. Pe de altă parte, cei care au cu adevărat nevoie de acest ajutor – familiile cu multi copii sau cele cu venituri modeste – se plang ca de multe ori sunt trecuti cu vederea de noul sistem de asistenta sociala. Ce solutii are Ministerul Muncii pentru a-i depista pe solicitantii care triseaza si pentru a nu-i ocoli pe oamenii cei mai neajutoraţi?

Liuba Cojocaru din satul Cataleni, Hancesti, pe care am intalnit-o la parterul Ministerului Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, a venit personal sa-si limpezeasca situatia in care a ajuns dupa ce a aflat ca nu va mai primi de la stat indemnizatii pentru cresterea copiilor. Ea mi-a povestit ca are la intretinere sase copii, pe care ii creste de una singura dupa ce sotul aflat la Moscova la castig a decedat intr-un accident de circulatie.

Liuba Cojocaru: „Pana acum primeam si indemnizatii, si ajutor social si pensia de urmas. Impreuna, se ridicau la vreo mie de lei. Pentru mine era mult. Da acum voi primi doar pensia de urmas. Vreau sa incerc sa mai obtin un ajutor de la stat.”

Ion Rusu cu care am vorbit tot pe holul ministerului a venit la Chisinau tocmai din raionul Rezina sa incerce sa obtina un ajutor de la stat pentru intretinerea nepotului sau pe care l-a luat in adoptie.

Ion Rusu: „Mama l-a lepadat, tatal e somer, iar copilul este invalid – nu se misca, nu mananca singur. Pensia pe care o luam nu ajunge nici pentru pampers. Da ajutor social ni se cuvine doar o data pe an. Si iata umblu si bat pe la usi.”

Deja de un an, guvernul de la Chisinau incearca sa directioneze ajutoarele de la stat spre cele mai sarace familii, renuntand treptat la indemnizatii si evaluand cu maxima exactitate veniturile de care dispun membrii acestora. Ministrul muncii, protectiei sociale si a familiei Valentina Buliga a recunoscut astazi intr-o conferinta de presa ca exista inca destule persoane care primesc ajutor nemeritat de la stat.

Valentina Buliga: „Nu se declara veniturile asa cum am asteptat noi. Si nu avem posibiliate sa verificam toate situatiile. De exemplu, cineva care munceste la Moscova, are venituri mari, casa frumoasa, dar mai ia si ajutor social. Cand depistam asemenea cazuri, banii sunt restituiti. Dar nu le descoperim pe toate.”

O alta dovada ca ceva nu merge bine in sistemul actual de asistenta sociala este si faptul ca desi si-a programat sa sprijine cu alocatii peste 70 de mii de familii in anul trecut, doar 18 mii au primit acest ajutor, astfel incat nici jumatate din banii programati pentru aceste scopuri n-au fost cheltuiti. Tocmai din acest motiv, guvernul promite sa extinda aria potentialilor beneficiari, dupa ce nu va mai fi luat in calcul valoarea produselor obtinute din activitati agricole pe terenuri auxiliare. Este vorba despre cel putin 3500 de familii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG