Linkuri accesibilitate

Preşedinţia Ianucovici va schimba radical politica externă a Ucrainei


Grigoriy Perepelytsia (Kiev): "În privinţa conflictului transnistrean, Ucraina îşi va pierde rolul de mediator şi va deveni un vas comunicant al Rusiei"

Politica externă este unul din puţinele domenii ce au rămas în competenţa preşedintelui Ucrainei, după ce, urmare a revoluţiei oranj de acum 5 ani, a fost modificată constituţia ţării. Anume din această cauză, e de părere expertul ucrainean Grigoriy Perepelytsia, directorul Institutului de politică externă de la Kiev, politica externă a Ucrainei se va schimba într-un mod radical, dacă Victor Ianucovici va ajunge preşedinte, pentru că, deocamdată, el nu controlează guvernul şi nici parlamentul ţării. Ce schimbări, aşadar, ar putea să se producă în politica externă a Ucranei?

Grigoriy Perepelytsia: „Din păcate, mişcarea Ucrainei spre Uniunea Europeană va încetini brusc. Chestiunea aderării la NATO va fi scoasă de pe ordinea de zi sau va fi înlocuită cu un format de colaborare ce va fi determinat de Moscova. Va fi eliminată de pe agendă şi chestiunea aderării la Uniunea Europeană, şi este foarte probabil că va fi îngropată şi iniţiativa Parteneriatulului Estic a Uniunii Europene. Este de aşteptat că Ucraina va scoate de pe agendă şi ideea dezvoltării organizaţiei GUAM, pentru că ea nu corespunde intereselor Rusiei. Ca rezultat, Ucraina va reveni în sfera influenţei Federaţiei Ruse”.

Perepelytsia spune că motive pentru asemenea afirmaţii reprezintă declaraţiile lui Ianucovici făcute în timpul, dar şi înaintea campaniei electorale, declaraţii prin care nu făcea decât să reproducă poziţia Moscovei în mai multe probleme, inclusiv cea a recunoaşterii independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud.

În ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean, expertul de la Kiev, la fel, e de părere că Ucraina îşi va pierde rolul de mediator pe care l-a avut până acum în acest proces şi se va transforma într-un vas comunicant al intereselor Kremlinului în regiune.

Expertul de la Kiev afirmă, totodată, că Victor Ianucovici reprezintă nu doar interesele ruseşti în regiune, dar şi ale unor oligarhi ucraineni pentru care interesele naţionale sau cele ce ţin de securitatea ţării nu ar reprezinta mare valoare. De aceea, Grigoryi Perepelytsia nu exclude că sub preşedinţia lui Ianucovici, Rusia va putea, în sfârşit, să obţină şi controlul asupra sistemului ucrainean de transportare a gazelor naturale spre Europa.
XS
SM
MD
LG