Linkuri accesibilitate

Alegerile ucrainene - epitaful Revoluţiei Portocalii?


În aşteptatea unui rezultat strîns în urma unei campanii electorale încrîncenate

Electoratul ucrainean a fost chemat astăzi la urne în turul doi al alegerilor prezidenţiale în care se confruntă premierul Iulia Timoşenco şi liderul opoziţiei Victor Ianucovici. Cei doi au purtat o campanie electorală aprigă, acuzîndu-se reciproc de intenţia de a frauda alegerile. Mulţi observatori sunt convinşi că atît unul cît şi celălat dintre candidaţi, în cazul în care va fi declarat învins, va contesta rezultatul scrutinului şi, în felul acesta, va prelungi criza politică.

Preşedintele în funcţie Victor Iuşcenco care a fost eliminat în primul tur după o prestaţie electorală jalnică, a declarat astăzi la ieşirea din cabina de vot că Ucraina trebuie să dovedească acum că este în stare să asigure un transfer al puterii în condiţii paşnice. Exprimîndu-şi opinia că ucrainenii vor regreta victoria oricărui din cei doi candidaţi rămaşi în cursă, Iuşcenco a afirmat că, deşi compatrioţii săi se vor ruşina de alegerea făcută, acest fenomen ţine şi el de democraţie.

Iulia Timoşenco a ameninţat că îşi va mobiliza susţinătorii să iasă în stradă dacă va avea indicii de fraudare a alegerilor, avertizînd că acţiunile de protest vor avea o amploare mai mare decît Revoluţia Portocalie din 2004 care l-a adus la putere pe Victor Iuşcenco.

Pregătindu-se pentru eventuale proteste post-electorale, susţinătorii lui Ianucovici au instalat deja corturi şi o estradă lîngă sediul Comisiei Electorale Centrale de la Kiev. Corespondentul Europei Libere Gregory Feifer relatează că posturile de radio şi tv locale au semnalat încălcări ale legii electorale în mai multe regiuni.

Rezultatul alegerilor va fi crucial pentru relaţia Ucrainei cu Rusia şi raporturile Kievului cu Occidentul. Ambii candidaţi susţin că vor promova integrarea Ucrainei în Europa şi întărirea relaţiilor cu Moscova. Iulia Timoşenco plusează declarînd că ţelul ei este ca aderarea la UE să se producă în cel mult cinci ani.

După votul său de astăzi, Victor Ianucovici a declarat că „poporul ucrainean merită o viaţă mai bună, şi că din acest motiv voi milita pentru schimbări în bine, stabilitate şi o Ucraină puternică”.

O victorie a lui Ianucovici ar marca o revenire remarcabilă după înfrîngerea pe care a suferit-o în urma Revoluţiei Portocalii. Susţinut de Moscova în campania electorală din 2004, Ianucovici a fost declarat învingător, pentru ca protestele a sute de mii de oameni să ducă ulterior la anularea rezultatului alegerilor.

Întretimp însă, mulţi ucraineni sunt decepţionaţi de guvernarea din ultimii ani, considerînd că liderii Revoluţiei Portocalii nu şi-au ţinut promisiunile de a înlătura corupţia şi a reforma economia. Pe lîngă această deziluzie, populaţia suferă urmările unei crize economice devastatoare. Viitorul preşedinte, indiferent cine va fi el, va trebui să reia negocierile cu Fondul Monetar Internaţional care, din cauza crizei politice, a îngheţat anul trecut un credit de 16,4 miliarde de dolari.

Rezultatele preliminare ale alegerilor ucrainene vor fi cunoscute în zorii zilei de luni.
XS
SM
MD
LG