Linkuri accesibilitate

10.02 - Chișinău: Vizita în R. Moldova a secretarului general Nato


Lordul George Robertson
Lordul George Robertson

Lordul George Robertson, urmează să aibă o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, Nicolae Tăbăcaru, şi o întâlnire neprotocolară cu preşedintele Petru Lucinschi.

10 februarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Vizita în R. Moldova a secretarului general Nato.

Dan Ionescu: Astă seară, secretarul general al NATO, lordul George Robertson, îşi începe vizita la Chişinău. Turneul înaltului demnitar al Alianţei Nord Atlantice în Bulgaria, România şi Republica Moldova, este văzut atât în Est, cât şi în Vest, drept un gest menit să reafirme disponibilitatea Alianţei de a primi noi membri într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat. Aflat încă la Sofia astăzi dimineaţă, lordul Robertson a declarat, de altfel, că „Alianţa a lăsat întotdeauna uşa deschisă pentru noi membri, iar anul trecut trei ţări au păşit peste acest prag, altele vor urma”. Miercuri secretarul general al NATO a ţinut să iasă în întâmpinarea îngrijorării, manifestate de Moscova faţă de extinderea Alianţei. Rusia, a spus el, nu are absolut nici un motiv să se teamă de lărgirea pe mai departe a NATO. El a adăugat, prin sporirea securităţii şi stabilităţii în Europa Centrală şi de Est, noi acţionăm în favoarea securităţii tuturor.

Despre vizita la Chişinău a lordului Robertson, vizită care se va încheia mîine, relatează corespondentul nostru Radu Benea
:

Potrivit agendei, anunţate de Ministerul de Externe, secretarul general al NATO, lordul George Robertson, urmează să aibă o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, Nicolae Tăbăcaru, şi o întâlnire neprotocolară cu preşedintele Petru Lucinschi. Şeful statului preconiza să ofere în cinstea oaspetelui un dineu la renumitele beciuri de vinuri şi cogniac-uri din Cricova, unde se preconiza abordarea mai multor aspecte ale cooperării dintre Alianţa Nord Atlantică şi Republica Moldova.

O întrevedere oficială dintre secretarul general al NATO şi preşedintele Lucinschi va avea loc în prima jumătate a zilei de vineri, urmată de o conferinţă de presă. George Robertson mai are programate întrevederi cu ministrul Apărării, conducerea Legislativului şi la Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Pe agenda discuţiilor figurează atât chestiuni referitoare la perspectivele cooperării în cadrul Parteneriatului pentru Pace, cât şi probleme legate de ultimele evoluţii din Republica Moldova. După cum anunţa anterior purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Iurie Vition, este vorba, între altele, despre tentativa nereuşită a unei delegaţii spaniole de a inspecta, la sfârşitul lunii trecute, trupele militare ruse, dislocate la Tiraspol, misiune efectuată conform prevederilor Tratatului FACE, care stabileşte retragerea armelor convenţionale ruse de pe terioriul Republicii Moldova până la sfârşitul anului 2001.

În ziua în care la Chişinău a sosit secretarul general al NATO, şeful delegaţiei permanente a Legislativului moldovean la Adunarea parlamentară a NATO, Sergiu Burcă, şi membra acestei delegaţii, deputata Vitalia Pavlicenco, au dat o conferinţă de presă, la care, între altele, au declarat că Republica Moldova, mai devreme sau mai târziu, dată fiind avansarea spre Est a Organizaţiei Nord Atlanticului, va trebui să se alieze acestui bloc, renunţând la statutul de neutralitate. Sau cel puţin să folosească acest statut în beneficiul său, conform aspiraţiilor de integrare europeană. Acum, însă, consideră parlamentarii, statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu este unul autentic. Având pe teritoriul său trupe ruseşti, Moldova continue să se afle în zona de influenţă a Rusiei, ceea ce, spun ei, pentru noi este un viitor sumbru şi sinistru.

Reamintim că delegaţia moldoveană a revenit recent de la Bruxelles, unde a efectuat o vizită oficială la Cartierul general al NATO, iar zilele trecute şeful delegaţiei, Sergiu Burcă, anunţa despre constituirea unei asociaţii pentru cooperare euroatlantică, organizaţie nonguvernamentală, pe care o conduce. Sergiu Burcă a apreciat vizita la Chişinău a secretarului general al NATO drept „un gest de încurajare a eforturilor Republicii Moldova de a se integra în spaţiul economic european şi în structurile de securitate euroatlantică”. Burcă, însă, a deplâns faptul că, din punct de vedere diplomatic, Republica Moldova este foarte slab reprezentată şi la NATO şi la Uniunea Europeană, precum şi lipsa unor programe, menite să sensibilizeze opinia publică şi clasa politică moldoveană asupra necesităţii şi oportunităţi aderării Republicii Moldova la cele două organizaţii în acelaşi val cu statele europene.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG