Linkuri accesibilitate

„Resetarea relaţiilor": Moscova ar vrea o redefinire a sferelor de influenţă


Joe Biden la Muenchen în februarie 2009
Joe Biden la Muenchen în februarie 2009

Raporturile ruso-americane la un an de la oferta făcută Rusiei de vice-preşedintelui Joe Biden la conferinţa pe teme de securitate de la München

Anul trecut la conferinta pe teme de securitate de la Munchen, vicepresedintele american Joe Biden vorbea, pentru prima data, despre „repornirea relatiilor dintre Statele Unite si Rusia. Cum arata aceste relatii acum, la un an de la acea oferta, a cautat sa afle corespondentul Europei Libere Brian Whitmore, stind de vorba cu doi importanti analisti politici rusi.

La inceput, premierul Vladimir Putin a fost incintat de propunerea administratiei Obama de a revedea planurile administratiei republicane din Europa si constructia unui scurt anti racheta. Putin a laudat decizia ca fiind una „curajoasa si corecta” . Dupa citeva luni insa, Moscova a anuntat ca noile planuri sunt cele care vor modifica in mod fundamental balanta puterii din Europa si vor obliga Rusia sa ia masuri ferme ofensive ca raspuns. Cum se pot interpretat aceste opinii atit de diferite ale Moscovei ? Analistul militar rus Pavel Felgenhauer crede ca o parte importanta a elitelor politice de la Moscova, mai cu seama cele din jurul premierului Putin vad in continuare Statele unite drept un rival in care nu se poate avea incredere

Pavel Felgenhauer: „Principala problema, bineinteles sunt diferentele intre obiectivele strategice ale Statelor Unite si Rusiei. Sunt diferente la nivel ideologic si la cel al obiectivelor, care limiteaza colaborarea”.

Fyodor Lukianov, redactorul sef al publicatiei „Rusia in afacerile globale”, spune ca raspunsul este ancorat in mentalitatea perioadei razboiului rece, nici una dintre tari nu a fost pina acum capabila sa inteleaga cum ar trebui sa o trateze pe cealalta.

Fyodor Lukianov: „Este o dorinta clara de imbunatatire a relatiilor care ajunsesera intr-un punct mort inainte de administratia Obama. Dar nu este inca limpede nici ce vrea Rusia de la America si nici ce vrea America de la Rusia”.

Ideea administratiei Obama prin propunerea lansata acum un an de vicepresedintele Biden era de a lasa chestiunile foarte controversate deoparte – precum extinderea NATO catre Rasarit - si de a se concentra pe lucrurile comune, pe amenintarile comune intr-o lume globalizata. Un semnal ar fi putut fi semnarea tratatului START de reducere a armelor nucleare strategice, tratat de a expirat la sfirsitul anului trecut. Nici pina astazi negocierile nu s-au finalizat, desi initial toata lumea parea entuziasta si optimista.

Un alt semnal al unei posibile noi colaborari ruso-americane ar fi putut fi relatia cu Iranul, dar si aici Moscova a transmis mesaje contradictorii: presedintele Medvedev spunea la sfirsitul lunii septembrie ca „ in anumite situatii sanctiunile sunt inevitabile”, in timp ce ministrul sau de externe Serghei Lavrov afirma ca ele ar fi „ contraproductive”.

La fel s-a intimplat si in chestiunea Afganistanului. Moscova a permis intr-adevar tranzitarea echipamentelor militare pe teritoriul sau, dar in practica acest lucru intimpina greutati.

Fyodor Lukianov spune ca multi din elita politica a Rusiei cred ca Statele Unite cer prea multe si ofera prea putine in schimb

Statele Unite, pe de alta parte s-au aratat dornice sa accepte anumite conditii ale Rusiei : administratia democrata n-a mai facut presiuni, precum cea republicana, pentru includerea Georgiei si Ucrainei in NATO, chiar daca atit presedintele Obama cit si alti inalti oficiali americani au declarat ca usile Aliantei ramin deschise si ca Moscova nu va avea nici un cuvint de spus in aceasta chestiune.

Pavel Felgenhauer crede ca Rusia ar vrea, de fapt, sa ajunga cu Statele Unite la o intelegere asemanatoare cu cea de la Yalta din 1945, adica sa redefineasca sfere de influenta intre Rusia si Occident.

Pavel Felgenhauer: „Un astfel de aranjament este vazut ca posibil in Rusia si de neacceptat in Occident. Rusia gindeste inca in termenii unei noi Yalta si a unei noi impartiri a Eurasiei”.

Corespondentul Europei Libere aminteste un articol recent din publicatia condusa de Fyodor Lukianov si semnat de un fost sef al administratiei prezidentiale ruse, Yevgheni Savostianov, potrivit caruia Statele Unite si Rusia trebuie sa se ajunga la o intelegere cuprinzatoare. Fyodor Lukianov este mai sceptic in aceasta privinta.

Fyodor Lukianov: „Problema este discutata, dar numai o minoritate din elitele rusesti crede ca ar putea exista o alianta intre Statele Unite si Rusia. Sunt altii care cred ca a venit momentul pentru ca Rusia sa profite de acest moment cind Statele Unite par sa nu stie exact ce vor.”

Pavel Felgenhauer spune ca o mare parte a elitelor politice de la Moscova crede ca Statele Unite sunt grav afectate de criza economica actuala si de cele doua fronturi de lupta pe care le au – razboiul din Irak si de cel din Afganistan - si ca Moscova ar trebui sa profite de ocazie: „Rusia vede Statele Unite ca pe principalul dusman – politic, ideologic, economic si militar. Asa se vede situatia dinspre Rusia, nu si dinspre Occident. Dar aceste doua perspective sunt atit de diferite incit ele nu pot fi depasite doar prin apasarea unui buton de repornire a relatiilor.”

Dar situatia s-ar putea si schimba avind in vedere evolutiile internationale. Moscova urmareste cu mare atentie relatia dintre Statele Unite si China spune Fyodor Lukianov: „Incepe o perioada interesanta in care Statele Unite cauta sa demonstreze Chinei ca America ramine un lider puternic al lumii. Rezultatul acestei abordari va influenta serios relatia dintre Rusia si Statele Unite. Daca China demonstreaza ca este un jucator politic puternic fata de Statele Unite, atunci asta va intari pozitia celor care in Rusia sustin ca a luat sfirsit dominatia americana in lume si ca Rusia trebuie sa actioneze in consecinta. Daca situatia evolueaza in directie opusa atunci se va intari pozitia celor care cred ca Rusia trebuie sa tina seama de puterea Americii”-

La conferinta din acest an de la Munchen, aminteste corespondentul Europei Libere, va participa pentru prima data si ministrul chinez de externe Yang Jiechi.
XS
SM
MD
LG