Linkuri accesibilitate

„La numirea ambasadorilor contează competenţa nu algoritmul”


Ministrul de externe Iurie Leancă
Ministrul de externe Iurie Leancă

Probe prezentate de șeful diplomației, Iurie Leancă privind practica predecesorului său de a cere acordul lui Vladimir Voronin pînă şi pentru numirea unui contabil de ambasadă

Trecind in revista cele mai recente activitati de politica Externa, ministrul Iurie Leanca a calificat drept una de succes recenta vizita a premierului Filat in Statele Unite ale Americii, si a constatat cu satisfactie extinderea cercului de prieteni ai Republicii Moldova.

Iurie Leancă : „Stiti ca in momentul in care am venit la putere, in octombrie, acest grup se constituise intr-o componenta mai mica. Erau doar patru tari initial atunci. Polonia, Ungaria, Romania si Lituania. Urmare a initiativei comune romano-franceze la Bruxelles am avut o intilnire cu un grup extins deja de prieteni ai Republicii Moldova. Participa nu doar tari din Europa Centrala dar si tari pe care cindva fostul Secretar pentru Aparare al SUA le-a numit „vechea Europa”.

Constient de faptul ca presa totusi are nevoie si de fapte diverse Ministrul Leanca nu a ezitat sa le puna la dispiozitie. Iurie Leanca le-a reamintit prin intermediul presei fostilor inalti demnitari ca au de restituit pasapoartele diplomatice pe care nu mai au dreptul sa le detina sau chiar din start le obtinusera nelegitim. Cum este cazul lui Ion Morei, bunaoara, fostul secretar al Consiliului Suprem de Securitate sau al lui Miron Gagauz, fostul sef al intreprinderii Caile Ferate. Pe lista detinatorilor uituci mai figureaza fosti ambasadori si sotii ale acestora, dar si fostul ministru de Externe Andrei Stratan. Pina si VladimirVorionin are de restituit citeva pasapoarte diplomatice cu termenul expirat si unul din cele doua cu termenul valabil.

Iurie Leancă : „ Ex-presedintele Voronin si astazi mai detine inca doua pasapoarte valabile desi are voie doar la un pasaport. De fapt colectia lui de pasapoarte diplomatice este de cinci sau sase. Desi bunul simt spune ca atunci cind expira un pasaport e bine sa il aduci inapoi la Ministerul de Externe. Si sotia dumnealui dispune, daca nu ma insel, de doua sau trei pasapoarte”.

Un alt fapt divers la fel este legat de ex-presedintele Voronin. Ministrul Leanca a prezentat jurnalistilor citeva mostre de scrisori secretizate prin care fostul ministrul de externe solicita acordul fostului sef de stat pentru a numi in functie un contabil de ambasada sau un administrator. Ministrul Leanca a sugerat ca acest gen de corespondenta si inca ferita de ochii lumii arata foarte relevant ce practici stateau indaratul declaratiilor proeuropene ale fostei guvernari.

Ca sa ne convingem ca alta faina se macina astazi la moara de la Externe l-am intrebat pe ministrul Leanca de ce se retine numirea noilor ambasadori in schimbul celor rechemati din motive neanuntate oficial dar lesne de presupus si daca nu cumva faimosul algoritm impiedica desemnarea sefilor de misiuni diplomatice. Iata cum a raspuns seful diplomatiei de la Chisinau: „ Vrem sa cream un sistem foarte bine pus la punct. Si nu vreau sa admitem greseli aici. Si nu doresc sa trimit pe cineva si peste doua luni sa propun rechemarea sefului de misiune. Nu se algoritmizeaza, va asigur. Exista guverne de coalitie cam in toata Europa si nicaieri nu s-a procedat astfel incit sa se algoritmizeze. Nici noi nu reinventam bicicleta. Exista o intelegere foarte buna intre componentele Aliantei pentru Integrare Europeana. Ceea ce s-a pus si in programul de guvernare – aplicarea criteriului de profesionalism si meritocratie – in cazul nostru va fi aplicat in totalitate”.

Vicepremierul Leanca a dat asigurari ca va tine conferinte pe presa cu regularitate, dar a promis si breafinguri informale pentru presa astfel incit jurnalistii sa abordeze in cunostinta de cauza subiectele de pe agenda de politica externa.
Previous Next

XS
SM
MD
LG