Linkuri accesibilitate

„Cinism şi neîncredere în vestul Ucrainei”


Iulia Timoşenco
Iulia Timoşenco

Reportaj semnat de corespondentul Europei Libere Gregory Feifer înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale

Alegerile prezidentiale de duminica, din Ucraina, vor fi decise în functie de doua criterii: geografie si limba, este de parere corespondentul Europei Libere Gregory Fiefer, care relateaza din vestul Ucrainei, din cel mai occidentual oras ucrainean: Lvov.

La geografie si limba se adauga desigur criteriul financiar iar ucrainieii din vestul tarii, din vestul ucrainizat al tarii, sunt dezamagiti de ultimii 5ani de guvernare portocalie.

Într-o scoala din centrul orasului, sunt multi elevii care traiesc la bunici sau rude pentru ca parintii au plecat sa munceasca în occident. Oleg Bodnov are 6 ani iar mama lui a plecat în Italia cu doi ani în urma. ”La început, bunica mi-a spus ca mama o sa fie plecata numai câteva zile”. Dupa o luna a inteles insa ca mama nu se mai intoarce.

Marta Horbach are deja 13 ani si nu se mai simte legata de mama care lucreaza în Statele Unite. „Incearca sa fie la curent, povesteste Marta, trimite cadouri dar nu stie ca ma preocupa.”

Remitentele raman cruciale pentru multe familii ucraineine, mai ales dupa ce preturile au explodat în cursul actualei crize economice.

Un rol mai important, in alegerea electorala de duminica, il va juca însa identitatea lingvistica, remarca Gregory Feifer, de la Lvov.

Intr-o tara impartita clar intre estul dominat de rusofoni si vestul ucrainizat, identitatea lingvistica este „ lucrul cel mai important în viata noastra”, afirma Ana Ruditcaia, directoarea adjuncta a unei scoli generale din Lvov. ”Scoala noastra este singura din cartier, care-i invata pe copii din primii ani , istoria si traditiile noastre nationale”.

Multi isi amintesc de anii de dominatie sovietica, cand identitatea ucraineana era dea-dreptul negata – amintiri care vor juca un rol important in votul de duminica. Ar trebui sa joace in favoarea Iulie Timosenco, perceputa drept reprezentanta vestului ucrainizat, fata de Victor Ianucovici, al carui electorat este in estul rusofon.

Numai ca aici mai intervine un factor: dezamagirea. Vestul Ucrainei a fost motorul Revolutie portocalii. Au urmat insa cinci ani de guvernare protocalie, marcati de lupte interne intre fostii aliati ai revolutiei, mai ales de conflictele între presedintele Victor Iuscenco si premierul Iulia Timosenco.

Miroslav Marinovic este profesor la Universitatea catolica din Lvov. A fost un disident al erei sovietice, detinut politic. Cu cinci ani urma si-a dus studentii la Kiev, sa participe la manifestatiile de protest. Astazi crede ca tot ce le-a ramas ucrainienilor este sa aleaga între doua rele. ”Este un moment trist pentru Ucraina pentru ca este evident ca societatea a avansat mult mai mult decat clasa politica”, este de parere Miroslav Marinovic.

Si mai exista un pericol: acela ca Occidentul sa-si piarda interesul pentru Ucraina. Iar Ucraina, este de parere Marinovic, are acum nevoie de un ajutor masiv, de un Plan Marshall, care sa-i convinga pe ucrainieni sa ramana acasa, sa schimbe tara.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG