Linkuri accesibilitate

Alternative extraparlamentare în dreapta spectrului politic


Vitalia Pavlicenco (PNL)
Vitalia Pavlicenco (PNL)

Căutarea unei noi identităţi şi pericolul de a spori audienţa stîngii prin şubrezirea Alianţei pentru Integrare Europeană

Vladimir Ţurcan a spus clar zilele trecute că partidul său va fi unul de stânga, o alternativă la comunişti. Există asemenea alternative, deocamdată în faşă, şi faţă de partidele liberale aflate la guvernare? Se mişcă ceva în partea dreaptă a spectrului politic?

Poziţia de lider pe segmentul extraparlamentar de dreapta o revendică cel puţin două formaţiuni. Partidului Naţional Liberal a adoptat tactica intransigenţei. Vitalia Pavlicenco, lidera formaţiunii, critică Alianţa pentru Integrare Europeană pentru că nu ar întreprinde nimic pentru a combate corupţia şi abuzurile în raioane.

Vitalia Pavlicenco: „Problema este în structurile de stat care nu au fost încă funcţionalizate. Adică domneşte aceeaşi lăcomie de a fura din bunuri şi dacă vede că nu există un telefon de la un membru PLDM sau AMN ca să zică: dă-i pace că acesta este omul meu sau că acesta este membru al partidului meu, oamenii aceştia rămân într-un fel descoperiţi în faţa abuzurilor. Sigur că Alianţa pentru Integrare Europeană va pierde din acest motiv”

Vitalia Pavlicenco a dat asigurări că PNL va fi cu ochii în patru pe mişcarile Alianţei pentru Integrare Europeană: „Pentru că noi – opoziţie constructivă, nu înseamnă că trebuie să tăcem, opoziţie constructivă înseamnă că trebuie să recunoşti ce este bun şi să îţi expui părerea în legătură cu ce este rău. Şi dacă noi ne-am asumat răspunderea şi mie astăzi îmi sună oamenii şi îmi spun că: „dna Pavlicenco, dvs ne-aţi îndemnat să votăm pentru ei şi uite acum ce se întâmplă”, înseamnă că am şi eu o răspundere pentru ceea ce se întâmplă. Înseamnă că şi eu am o anumită răspundere pentru mesajul pe care l-am dat”.

I-am întrebat pe editorialistul Nicolae Negru şi politologul Victor Doraş cât de motivate sunt criticile aduse de PNL. Victor Doraş, fost consilier al ex-preşedintelui Vladimir Voronin este de părere că regruparile de forţă pe segmentul de dreapta sunt inevitabile.

Victor Doraş: „Se formează noi grupări politice fiindcă cele care au fost până acum au fost nişte grupări apărute recent înainte de alegeri, în afară de AMN. De exemplu Partidul Democrat, partidul este de mult, dar în frunte cu Lupu reprezintă o configuraţie nouă. În orice caz, este vorba de o restructurizare în cadrul forţelor de dreapta. Căutarea unei identităţi noi”

Iată şi comentariul editorialistului de la Jurnal de Chişinău, Nicolae Negru despre comportamentul formaţiunilor extraparlamentare de dreapta: „Situaţia lor desigur că nu este de invidiat. Dar asta e soarta lor, ce să-i faci. Trebuie cumva să-şi caute de treabă, trebuie să-şi găsească modalităţi de cucerire a publicului, dar să o facă în aşa fel încât să nu atenteze nici la integritate nici la reputaţie, adică nu cumva să discrediteze Alianţa pentru Integrare Europeană, căci ar însemna să-şi taie creanga de sub picioare”.

Editorialistul conchide că partidele extraparlamentare de dreapta în cele din urmă riscă să sporească audienţa stîngii în loc să o şubrezească, aşa cum îşi propun.
Previous Next

XS
SM
MD
LG