Linkuri accesibilitate

Comisia Helsinki cere respectarea drepturilor omului de către Almaty


Senatorul Benjamin L. Cardin (D-MD), președintele Comisiei Helsinki discută preluarea de către Cazahstan a președinției OSCE
Senatorul Benjamin L. Cardin (D-MD), președintele Comisiei Helsinki discută preluarea de către Cazahstan a președinției OSCE

In raportul său anual, Freedom House a clasificat Kazahstanul drept o ţara lipsită de libertatea presei

Comisia Helsinki a Congresului american a salutat preluarea de catre Kazahstan a preşedintiei rotative a OSCE, dar a avertizat că aceasta ţara va trebui să îşi îmbunătăţească, ea însăşi, dosarul legat de respectarea drepturilor omului, daca vrea sa aibă un rol credibil şi eficient in fruntea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa.

Intr-o audiere in faţa Comisiei, ieri, copreşedintele acesteia, democratul Alcee Hastings a declarat ca Statele Unite au susţinut la Madrid în 2007 ca această ţara fosta sovietica să preia aceasta înaltă funcţie, dar că atunci au fost făcute anumite promisiuni legate de îmbunătăţirea dosarului propriu în domeniul respectării drepturilor omului. Politicianul american a spus că aşteaptă ca promisiunile asumate in 2007, de Kazahstan sa fie îndeplinite...

Dosarul „democratic” al Kazahstanului lasă mult de dorit. Preşedintele acestei ţări extrem de bogata in petrol, Nursultan Nazarbaiev, la putere de 20 de ani, nu a cîştigat nici un scrutin considerat de observatorii internaţionali drept „cinstit şi liber”.

Libertatea presei este extrem de redusa şi chiar în timp ce la Washington Kenat Sauderbaiev, ministrul de externe de la Almaty pleda dosarul ţării sale in fata Comisiei Helsinki, colegii nostri de la Serviciul kazah al Europei Libere relatau despre presiunile la care sunt supuse 5 ziare pentru că au publicat investigaţii despre afacerile ginerelui preşedintelui, Timur Kubaliev. Întregul tiraj al celor 5 ziare a fost confiscat şi Kubaliev a declanşat acţiuni in justiţie împotriva ziarelor.

În ultimul său raport anual, organizaţia non guvernamentala, Freedom House a clasificat Kazahstanul, drept o ţara lipsită de libertatea presei.

Co-preşedintele Comisiei Helsinki din Congresului american, Alcee Hastings a amintit delegaţiei din Kazahstan la audierile de ieri şi de cazul unui proemient critic al regimului si avocat al drepturilor omului Yevgheni Zhovtis, condamnat la 4 ani de închisoare. Cazul său este considerat motivat politic, şi politicianul american l-a prezentat în amănunte în faţa delegaţiei de la Almaty.

Zhovtis a condus Fundaţia Soros din Kazahstan între 1999 si 2002 şi a fost arestat anul trecut sub acuzaţia că ar fi rănit fatal un trecător pe o autostradă din apropierea capitalei Kazahstanului, deşi ancheta nu a dovedit nici că ar fi fost beat si nici că ar fi condus cu o viteza mai mare decît limita legală.

Faţa de aceste critici, delegaţia din Kazahstan a promis că, fiind prima ţara fosta sovietică ce se afla la cîrma preşedinţiei OSCE, interpretează această poziţie ca pe o şansă de a demonstra comunităţii internaţionale că se poate avea încredere în liderii din această parte a lumii şi că principalul obiectiv al preşedintiei OSCE îl constituie organizarea summitului organizaţiei, la nivel de preşedinţi şi prim miniştri, primul după cel din 1999, de la Istanbul. Ministrul de externe din Kazahstan, Kenat Sauderbaiev a asigurat Comisia că în fruntea OSCE în acest an se va afla şi implicarea organizaţiei în proiecte umanitare in Afganistan.
XS
SM
MD
LG