Linkuri accesibilitate

Proiectul regional "Gestionarea deşeurilor"


UE investeşte în următorii 4 ani 5,9 milioane de euro în Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Federatia Rusa, Ucraina si Republica Moldova

Uniunea Europeana va sprijini guvernul moldovean sa modernizeze sistemul de colectare, distrugere sau reciclare, dupa caz, a deseurilor. Asistenta europeana va consta mai ales in popularizarea standardelor europene. Autoritatile de la Chisinau planifica sa lanseze in luna mai un plan pe termen lung de modernizare a intregului sistem. Dar au aparut, inca de pe acum, voci sceptice.

Ministrul Mediului Gheorghe Salaru are o intreaga lista de probleme ce dau bataie de cap ministerului. Ministrul Salaru regreta lipsa de acte normative specifice, lipsa infrastructurii si a unor responsabilitati clar definite care ar rezolva problema deseurilor in Republica Moldova. Cea mai mare dificultate este insa lipsa de bani.

Gheorghe Salaru: „Noi acum suntem intr-un proces de ajustare a legislatiei RM la standartele europene. Inteleg ca am avut si pana acuma strategii si planuri de actiuni, dar acum avem nevoie de o strategie care vine pentru viitor. O viziune clara a acestui viitor. Cu parere de rau nu o avem.”

Proiectul Regional despre care vorbeste ministrul, se numeste Guvernarea deseurilor si va fi pus in aplicare in Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Federatia Rusa, Ucraina si Republica Moldova.

Doug Hickman, adjunctul liderului de proiect, spune ca proiectul e preconizat pentru 4 ani: „Prin acest proiect urmarim sa inventariem gunoistele ilegale, sa adoptam o clasificare europeana a deseurilor si sa stabilim o strategie de gestionare a deseurilor pentru 15 ani. Obiectivul nostru e sa reducem riscul poluarii in regiune, cauzat de o gestionare inadecvata a deseurilor.”

Presedintele filialei Chisinau a Miscarii Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba se arata sceptic de reusita proiectului: „Suntem cea mai murdara tara din Europa. Problemele deseurilor sunt mai apropiate de cele din republicile caucaziene, si nu de cele din Rusia, Ucraina, Belarus, care sunt tari industriale. Moldova este o tara agrara. Tinand cont de cele expuse, nu cred ca rezultatele proiectului vor contribui la o mare atragere a investitiilor. Miscarea Ecologista vrea sa fie partenerul acestui proiect.”

UE investeste 5,9 milioane de euro pentru toate cele 7 tari, ceea ce ar insemna ca Moldovei i-ar putea reveni putin peste 840 de mii de euro.
Previous Next

XS
SM
MD
LG