Linkuri accesibilitate

Prezidenţialele ucrainene - agenda şi cariera Iuliei Timoşenco


Premierul Iulia Timoşenco la televiziunea de stat
Premierul Iulia Timoşenco la televiziunea de stat

Vor ucrainenii un preşedinte oligarh, autoritar şi carismatic?

Duminica are loc in Ucraina al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, primele dupa Revolutia portocalie care i-a lasat pe multi profund dezamagiti. Cu toate acestea, relateaza corespondentul Europei Libere la Kiev, Gregory Feifer, unul din candidati, actualul premier Iulia Timosenco isi bazeaza in mare parte sansele pe electoratul „portocaliu”. Duminica, Timosenco se confrunta cu fostul premierul Victor Ianucovici, invinsul de acum 5 ani, care insa conduce în prezent in sondajele de opinie.

Cariera politica a Iuliei Timosenco a inceput cu 15 ani in urma, când a venit din estul Ucrainei la Kiev si a inceput sa invete ucraineana. Mai mult, sub influenta primului ei mentor politic, politologul Dimitri Vidrin si a primului ei aliat, Victor Iuscenco, Iulia Timosenco s-a „inscenat” in icoana Ucrainei: haine albe, o coada lunga, blonda, impletita si legata ca o coroana in jurul capului. Folclor „haute couture”.

Desigur, un rol major in ascensiunea Iuliei Timosenco, reaminteste corespondentul Europei Libere Gregory Feifer, l-au jucat sutele de milioane de dolari pe care i-a câstigat din afaceri, nu cele mai curate, cu gaze naturale si alte resurse energetice.

Cu 5 ani in urma, Revolutia portocalie i-a adus la putere pe actualul presedintele Victor Iuscenco si pe Iulia Timosenco, care a ocupat, cu intermitente, functia de prim ministru.

Au urmat insa cinci ani de lupte interne pentru putere si de lupte intre presedintie si Parlament – ceea ce a permis coruptiei sa infloreasca. Reformele promise in timpul Revolutiei portocalii au fost date uitarii si popularitatea presedintelui s-a evaporat. Nu si cea a premierului Timosenco.

Forta si determinarea premierului i-au creat si multi dusmani. Primul ei mentor politic, Dimitri Vidrin a devenit si unul din cei mai acerbi critici, care avertiza recent: „Daca va conduce tara cum isi conduce partidul, Ucraina este in pericol” – referindu-se la stilul autoritar cu care Timosenco isi conduse partidul de oligarhi. Cu toate acestea si Vidrin recunoaste ca ucrainienii vor un conducator puternic si carismatic.

Iar Iulia Timosenco promite sa continue reformele Revolutiei portocalii. „Vom adopta legi noi, pas cu pas vom pune capat imoralitatii si autoritarismului care domina politica noastra...” declara Iulia Timosenco, ignorând desigur faptul ca face parte din aceasta lume politica.

In politica externa, Timosenco pare inclinata spre o politica echidistanta intre Uniunea Europeana si Rusia, abandonând pentru moment planurile de apropiere de NATO. O pozitie agreata de Moscova. Acum 5 ani, Rusia a facut activ campanie in favoarea lui Victor Ianucovici si a pierdut. Acum, cu doi candidati cunoscuti pentru pozitia lor favorabila Moscovei, Kremlinul se tine la distanta de campania electorala din Ucraina vecina.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG