Linkuri accesibilitate

Sfîrşitul discuţiei


Discuţia care a căutat să adjudece, cu mult resentiment şi cu puţină onestitate, întîietatea în materie de exterminare colectivă e, în cea mai mare parte, o pierdere de timp. Auschwitz sau Kolyma? Holocaust sau Gulag? Dilema e superficială.

Săptămîna trecută am participat la ceremonia care a comemorat 65 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz. Bănuiam că discuţiile care au otrăvit anii '90, insistînd pentru instituirea unui Trofeu Suprem al Crimei în Masă e inutilă. La Auschwitz, am aflat de ce. Foarte pe scurt spus, pentru că faimoasa comparaţie Holocaust-Gulag e imposibilă.

Dimensiunile crimei sînt într-adevăr, comparabile. Comparabilă e şi sistematizarea morţii în grup - de la rasă la clasă. Mizeria sumbră, rece şi inconsolabilă a lagărului nazist e totuna cu dezolarea sfîşietoare a pustiurilor arctice puse la exterminat viaţa de sovietici.

Şi deosebirile sînt, pentru cine caută neapărat aşa ceva, destul de evidente. Primul lucru care loveşte la Auschwitz e geometria strictă a morţii. Aleile, barăcile multiplicate egal la distanţe prefect prescrise, ordinea absolută şi pregătirea exemplară a operaţiilor din preambulul crimei sînt, într-adevăr, unice. Confirmînd diferenţa, peisajul exterminării e, la comunişti, altul: nemărginirea Gulagului poate da impresia de neglijenţă sau lejeritate destinsă. Moartea e peste tot şi, tocmai din acest motiv, nu are nevoie de o administraţie meticuloasă.

După o oră de gînduri asemănătoare, absurditatea acestei dezbateri mi-a apărut întreagă şi indiscutabilă. Holocaustul şi Gulagul sînt, în chip diferit, confluente. Prima şi cea mai mare greşeală a comparaţiei care măsoară aceste sisteme apocaliptice e chiar comparaţia. Desăvărşirea răului surclasează metodica şi detaliile locale. Răul complexului Auschwitz-Kolyma e, în ultimă instanţă, inanalizabil. Adică ne-compatibil. Discuţia nu poate lumina nimic în latură comparativă, pentru că absolutul nu poate fi ierarhizat.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG