Linkuri accesibilitate

Partidele din România în durerile modificărilor statutare


Candidaturi separate sau pe listă la conducerea partidelor?

Principalele partide din Parlamentul de la Bucuresti trec printr-o perioada de dezbateri interne privind modificarea statutului acestor formatiuni politice. La PSD, dezbaterea a continuat cu declaratiile de astazi ale presedintelui Consiliului National, fostul premier Adrian Nastase care a spus ca se opune introducerii votului pe lista pentru conducerea partidului. In opinia lui Nastase, aceasta modalitate de alegere - propusa de sustinatorii actualului presedinte PSD Mircea Geoana - ar putea aduce la scindarea PSD. Este vorba despre de alegerea in bloc a functiilor de conducere, ca o echipa propusa de candidatul ales presedinte.

Ideea nu e insa agreata de toti liderii PSD. Unii din acestia doresc pastrarea actualelor prevederi statutare, care tin deschisa competitia pentru toate functiile de conducere, cu fiecare candidat concurind separat pentru fiecare functie in parte. Adrian Nastase a anuntat zilele trecute ca isi va anunta inscrierea in cursa pentru presedintia social democratilor la sedinta de joi a Consiliului National PSD.

S-a vorbit si la liberali despre de introducerea in statut a alegerii conducerii partidului pe baza de lista, adica presedintele Partidului National Liberal sa fie ales impreuna cu echipa sa, nu separat. Mult mai important insa, Delegatia Permanenta a PNL a acceptat la sfirsitul saptaminii trecute propunerea lui Antonescu privind organizarea Congresului in perioada 5-7 martie, la Bucuresti.

A fost, spun unii, inca o etapa dintr-o noua disputa purtata intre presedintele PNL Crin Antonescu si fostul premier si lider al partidului Calin Popescu Tariceanu. Cistigata de Antonescu, pentru ca organizarea congresului la inceputul lui martie ar micsora sansele ca Tariceanu sa castige suficienta sustinere pentru candidatura sa la sefia partidului.

Despre modificarea statutului a fost vorba si in discutiile din Partidul Democrat Liberal, unde functioneaza o comisie speciala care are ca obiectiv acest lucru. Presedintele PDL Emil Boc a anuntat ca membrii acestei comisii au convenit asupra directiilor de reformare a partidului, printre altele si pentru instituirea unui mecanism mai bun de gestionare a resurselor umane. Acest subiect fost lansat de Monica Macovei, europarlamentar PDL, cind a spus ca numirile in functiile guvernamentale trebuie sa se faca pe baza competentei, si nu a unor indicatii date in conversatii telefonice.

Liderul democrat liberal Emil Boc s-a declarat de acord cu cele spuse de Monica Macovei, nu insa si si secretarul general PDL Vasile Blaga si prim-vicepreseintele acestui partid Adriean Videanu.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG