Linkuri accesibilitate

Palanca - parcelele de pămînt cu paşaport


Contestaţie la Curtea Constituţională cerînd anularea protocolului din 1999 de transferare în proprietatea Ucrainei a 8 km din şoseaua Odesa - Reni

Sătenii din Palanca îmi spun că necazurile lor au început în urmă cu 11 ani. Adică atunci cînd a fost semnat Tratatul despre delimitarea frontierei moldo-ucrainene, iar printr-o anexă la acest tratat Chişinăul a transmis în proprietatea Ucrainei porţiunea de traseu Odesa-Reni, cu o lungime de aproape 8 km. De atunci autostrada este controlată de poliţia rutieră din Ucraina. Şi locuitorii care vor să ajungă la parcelele lor de pământ de dincolo de şosea au de ocolit o zonă înstrăinată. De la localnici am aflat că în total ar fi cam 80 de proprietari care trebuie să meargă în câmp avînd paşaport.

Vera Ghidirim
Printre ei este şi Vera Ghidirim: “Iată eu locuiesc chiar aici, în marginea satului, dar pământurile mele sunt alături. Trebuie numaidecât să trecem peste bară şi pe traseu şi apoi să ajungem la pământul pe care trebuie să-l prelucrăm.

Europa Liberă: Pe de-a dreptul nu puteţi trece?

Vera Ghidirim: "Nu avem cum. Cu tehnica nu putem trece”

Maria Rotaru, o altă locuitoare din Palanca: “Ca să mergi la scăldat trebuie permis de la grăniceri. Iaca ce au făcut din Palanca”

Sergiu Şevciuc îmi spune că singura sursă de venit a familiei lui este câştigul din vânzarea fructelor şi a legumelor pe marginea drumului. Însă de când traseul este controlat de Ucraina, şoferilor li se interzice să staţioneze pe porţiunea pălăncenilor: “În Ucraina, chiar după vamă este semnul care indică că staţionarea este interzisă. Omul din Ucraina nu are voie să oprească.

Europa Liberă: Şi ce înseamnă asta?

Sergiu Şervciuc: Înseamnă că dacă orice maşină cu numere de înmatriculare ucraineşti se opreşte, grănicerii ucraineni pot să-i aresteze.

Europa Liberă: Şi se înâmplă să se mai oprească câte unul?

Sergiu Şervciuc: "Se opresc oamenii, poate la bar să mănânce sau să cumpere legume sau fructe, dar în general nu. Le este frică. Două zile în urmă a patrulat pe traseu miliţia ucraineană şi pe toţi îi alunga”.

Larisa Voloh
Primarul satului Palanca, Larisa Voloh nu are prea multă încredere în promisiunile demnitarilor de la Chişinău, care de ani de zile se angajează să facă parte pălăncenilor: “Atunci când un cetăţean al Republicii Moldova, un pălăncean, a ieşit la traseu, automat trece sub jurisdicţia ucraineană: este arestat pe traseu, se află în stare de ebrietate. Imediat este sunat pichetul de grăniceri – a fost arestat un cetăţean din Palanca, veniţi şi îl luaţi. Dar el practic nu a încălcat hotarul, el nu a ieşit de pe teritoriul Republicii Moldova, el a ieşit pe traseu şi oricum avea să intre înapoi în sat. Şi cine-mi apără mie drepturile ca infractor? Republica Moldova nu-şi asumă această responsabilitate”.




Tamara Plămadeală
Avocatul parlamentar Tamara Plămădeală, sesizată de peste o mie de locuitori din Palanca, a depus la Curtea Constituţională o contestaţie privind drumul buclucaş: “Noi cerem ca să fie anulat acest protocol pentru ca traseul să revină în proprietatea Republicii Moldova, pentru a garanta cetăţenilor dreptul la libera circulaţie şi dreptul la proprietate.Vedeţi că problemele deja au apărut. Cu timpul va fi foarte complicat pentru cetăţenii Republicii Moldova şi mai ales pentru locuitorii satului Palanca să ajungă la terenurile care le aparţin în proprietate privată. I-am vazut pe pălănceni să îşi caute dreptate chiar la CEDO".
Previous Next

XS
SM
MD
LG