Linkuri accesibilitate

27.01 - București: CDR în scădere de popularitate


Emil Constantinescu la Europa Liberă
Emil Constantinescu la Europa Liberă
27 ianuarie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Andreea Pora).

CDR în scădere de popularitate.

Recentele sondajele de opinie arată că încrederea în CDR scade constant, ajungând acum la 17% din electorat. „Scriptic, încrederea în CDR există, dar de facto ea a dispărut la scurt timp după alegerile din 1996”, notează Andreea Pora.

Reorganizarea eşuată a Convenţiei Democratice şi alianţele nereuşite reprezintă cauzele principale. „Iniţial mărul discordiei l-au constituit formaţiunile civice care s-au simţit excluse de la actul de guvernare”, spune Pora. Aceasta menţionează că formaţiunile beneficiau în interiorul Convenţiei de un vot egal cu cel al partidelor, însă practic nu mai aveau ocazia să îşi exercite acest drept.

Au început disensiunile între PNŢCD şi PNL, primii dorind menţinerea status-quo-ului, asigurându-şi supremaţia în CDR, liberalii insistând pentru schimbarea Convenţiei într-o alianţă de cinci partide.

Potrivit preşedintelui PNL, Mircea Ionescu Quintus: „Nu funcţionează CDR-ul. Acesta este adevărul, pentru că cineva ar trebui să conducă CDR-ul efectiv, nu şeful partidelor”. Liberalii şi-au croit drumul singuri pentru alegerile locale, iar ţărăniştii pregătesc o schimbare de gardă la delegaţia permanentă. Conform lui Quintus, va fi luată în discuţie şi chestiunea protocolului CDR, a raporturilor cu liberalii. „În momentul în care discutăm protocolul, începe să funcţioneze coaliţia. Acest protocol nu se discută înainte de a se schimba conducerea PNŢCD”, a mai declarat preşedintele liberal.

Indiferent de rezultate, cele doua partide îşi fac planuri independent. Ţărăniştii mizează pe aplicarea legii Lupu, iar liberalii, pe reforma fiscală şi revizuirea constituţiei în problema proprietăţii. „Pe cât posibil, la alegerile locale se vor purta mănuşile. Explicaţia este simplă: PNL şi PNŢCD sunt legate de teama de alegerile parlamentare. Ambele partide conştientizează că separat riscă enorm”, notează Pora, continuând că „miza locală este de fapt supremaţia în interiorul CDR”.

Singurul punct comun este susţinerea lui Emil Constantinescu la alegerile prezidenţiale. Astfel, CDR trebuie să îşi rezolve mai întâi probleme interne, „care încep şi se sfârşesc cu acceptarea unui nou protocol care să stabilească regulile de funcţionare”.
XS
SM
MD
LG