Linkuri accesibilitate

Mihail Saakaşvili propune Georgia drept coridor de tranzit către Afganistan


Mihail Saakasvili
Mihail Saakasvili

NATO îşi manifestă rezerve considerînd planul nefezabil din punct de vedere logistic şi politic

Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili a relansat săptămâna aceasta oferta ţării sale să devină un punct central al unui nou coridor de tranzit pentru NATO către Afghanistan. Ideea a fost pusă în circulaţie pentru prima dată cu un an în urmă, dar a fost ignorată de Statele Unite şi NATO, care folosesc în prezent rute de tranzit prin Rusia şi Pakistan.

Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Ahto Lobjakas relatează că, în timp ce Statele Unite şi NATO salută în general orice fel de asistenţă promisă pentru succesul campaniei din Afganistan, oferta Georgiei se poate dovedi o excepţie.

La Washington, nici Pentagonul nici Casa Albă nu au avut comentarii de substanţă asupra propunerii lui Saakaşvili, relansată într-un interviu cu agenţia Associated Press. Cel mai probabil, ea va rămâne o simplă propunere, oficiali ai NATO sugerînd în discuţi private că planul nu este fezabil nici în plan politic, nici în plan logistic.

Planul Georgiei presupune transporturi navale prin Marea Neagră către porturile georgiene, unde încărcăturile ar urma să fie duse cu trenul în Azerbaijian, de acolo - iarăşi cu navele peste Marea Caspică, apoi pe cale auto prin Kazahstan şi Uzbekistan. Partea georgiană mai oferă şi aeroporturi pentru alimentarea avioanelor de transport ale NATO.

Daniel Korski, analist la Consiliul European pentru Relaţii Externe cu sediul la Londra, a explicat Europei Libere că ruta georgiană nu pare a fi nici mai sigură, nici mai ieftină decât cele existente. El spune că Alianţa Nord Atlantică a sesizat fără îndoială că ruta pakistaneză, precum şi cea care trece prin Rusia şi unele ţări ale Asiei Centrale sunt mai viabile”.

Cu toate acestea Saakaşvili ar putea avea motive să spere că Washingtonul ar saluta o rută alternativă, odată ce ruta de cale ferată prin Rusia nu permite transportarea armamentului, cu o singură excepţie negociată de Germania.

Dar ţările din NATO suspectează că propunerea georgiană se poate dovedi o încercare de a aduce pe uşa din spate Georgia în Alianţă, după ce cererea sa în privinţa aderării a fost îngheţate în aprilie 2008 împreună cu cea a Ucrainei. Chestiunea aderării la NATO şi pentru Georgia, şi pentru Ucraina, spune expertul Daniel Korski nu se va decide în funcţie de faptul dacă aceste ţări sprijină campanie din Afganistan, sau oferă rute de tranzit.

Rezervele NATO se explică şi prin faptul că o prezenţă militară sporită în regiunea Mării Negre va irita în mod sigur Rusia după războiul ruso-georgian din august 2008, într-un moment în care NATO şi Statele Unite încearcă întărirea preţioaselor relaţii strategice cu Moscova.

Însă, calculul lui Saakaşvili şi miza lui ar putea fi mai simple decât aderarea ţării sale la NATO. Pentru el, ca pentru multe ţări est europene, prezenţa unor trupe americane şi NATO este mai bună decât lipsa ei, iar securitatea ţării este întărită, oricât de puţin, împotriva unor eventuale agresiuni ruseşti în viitor.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG