Linkuri accesibilitate

Rolul societăţii civile în combaterea corupţiei


Michael McFaul, profesor la Stanford
Michael McFaul, profesor la Stanford

Reuniune la Washington a unei noi comisii mixte ruso-americane cu participarea unor oficiali guvernamentali şi activişti independenţi

Una din iniţiativele administraţiei Obama de relansare a relaţiilor cu Moscova prinde contur. Săptămâna aceasta s-au reunit în premieră la Washington, sub patronajul unei noi comisii prezidenţiale ruso-americane, oficiali guvernamentali şi activişti independenţi din cele două ţări. Tema de discuţie a fost rolul societăţii civile în combaterea corupţiei. După întrunire, corespondenta EL Heather Maher i-a solicitat un interviu şefului părţii americane în comisia prezidenţială mixtă, Michael McFaul, asistent special al preşedintelui Obama în probleme de politică externă şi expert în problemele Eurasiei.

Europa Liberă l-a rugat pe Michael McFaul să comenteze controversa legată de omologul său rus din noua comisie mixtă, adică de Vladislav Surkov. Nu mai puţin de 60 de membri ai Congresului american şi mulţi activişti pentru drepturile omului din Rusia au criticat numirea lui Surkov, pentru că el are reputaţia de a fi unul din arhitecţii stilului autoritar al Kremlinului în relaţia cu societatea civilă.

Oficialul american a spus că, fireşte, cunoaşte controversele provocate de numirea lui Surkov ca şef al părţii ruse în comisia prezidenţială mixtă. Casa Albă este mulţumită însă că ruşii au acceptat crearea unei asemenea structuri. Pe de altă parte, ne-a spus McFaul, nu este treaba americanilor să desemneze şeful părţii ruse. Nici dacă ar vrea, Casa Albă n-ar avea cum să facă aşa ceva. Poate au fost vremuri în istorie – ne-a mai spus McFaul – când America era destul de puternică pentru a spune altor ţări ce-au de făcut şi pe cine să numească într-o comisie mixtă sau alta, dar acele vremuri au trecut, şi Statele Unite nu au de gând în nici un caz să folosească asemenea metode în relaţia actuală cu Rusia.

Revenind la tema reuniunii de la Washington, corupţia, EL l-a întrebat pe Michael McFaul cum a decurs schimbul de experienţă pe un subiect aşa de sensibil, mai ales în Rusia. Michael McFaul ne-a spus că la Washington a avut loc mai întâi o discuţie între reprezentanţii celor două guverne. Oficiali americani au descris rolul jucat de societatea civilă americană în lupta împotriva corupţiei în ultimii 30 sau 40 de ani. Le-au spus colegilor ruşi că insistenţele organizaţiilor neguvernamentale americane au dus la crearea unui birou de etică guvernamentală. La rândul lor, oficialii ruşi prezenţi la Washington şi-au expus propria experienţă a colaborării cu ONG-urile în acest domeniu. Au urmat apoi discuţii directe între activiştii din cele două ţări. „Au fost mai multe puncte de vedere comune decât dezacorduri”, ne-a spus Michael McFaul.

Corespondenta EL l-a întrebat pe oficialul american dacă s-a adeverit pronosticul şefului părţii ruse în comisia mixtă, anume că la întrunire nimeni nu va predica părţii celeilalte. „Aşa a fost într-adevăr, din punctul meu de vedere”, ne-a spus McFaul, insistînd asupra caracterul colegial şi informativ al reuniunii. El a adăugat însă că este important ca publicul să înţeleagă că asemenea reuniuni nu sunt singurele mecanisme folosite de Casa Albă pentru a încuraja progresul în Rusia.

Michael McFaul a spus că politica externă a preşedintelui Obama, inclusiv în cazul Rusiei, este a implicării, chiar dacă această implicare poate da naştere unor dezacorduri şi controverse. „L-aţi menţionat pe dl. Surkov, cu reputaţia sa în Statele Unite. Eu însumi am o anume reputaţie în Rusia” – a spus Michael McFaul, explicînd că articolele şi declaraţiile sale critice faţă de unii lideri de la Kremlin nu-l fac exact o figură îndrăgită în anumite cercuri, la Moscova. Dar, crede Michael McFaul, interacţiunea dintre cei care nu sunt întotdeauna de acord este utilă, în cazul de faţă pentru anularea unor prejudecăţi, pentru promovarea intereselor americane şi cel puţin pe termen lung, pentru interesele Rusiei.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG