Linkuri accesibilitate

27.01 - Chișinău: Braghiș speră într-o apropiere treptată a R. Moldova de UE


Dumitru Braghiș
Dumitru Braghiș

Declarație pe tema celei de-a doua reuniuni a Consiliului de Cooperare R. Moldova – Uniunea Europeană, care a avut loc la 25 ianuarie la Bruxelles.

27 ianuarie 2000

Actualitatea în R. Moldova.

Braghiș speră într-o apropiere treptată a R. Moldova de UE.

Dan Ionescu: Într-o declaraţie acordată în exclusivitate postului nostru de radio, primul-ministru Dumitru Braghiş, şi-a reafirmat încrederea într-o apropiere treptată a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Relatează corespondenta noastră la Chişinău, Ilona Spătaru.

Premierul Dumitru Braghiş a apreciat drept un succes rezultatele celei de-a doua reuniuni a Consiliului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană, care a avut loc la 25 ianuarie la Bruxelles. Într-un interviu acordat în exclusivitate postului nostru de radio, Braghiş a menţionat că discuţiile purtate cu oficialii Uniunii Europene au fost constructive, astfel încât mai multe dintre problemele incluse pe ordinea de zi au fost soluţionate.

Dumitru Braghiş: „În cadrul vizitei am avut posibilitatea să mă bazez pe relaţiile noastre bilaterale. Să planificăm acţiunile care trebuie întreprinse în anul 2000. Cred că a fost o vizită cu succes, deoarece multe din întrebările de pe ordinea de zi şi-au găsit soluţionarea în timpul întâlnirilor. După această întâlnire am convenit la necesitatea unui dialog mai strâns în problemele perspectivei integrării Republicii Moldova în Europa, inclusiv în Uniunea Europeană. În cadrul întâlnirilor am ajuns la un numitor comun cât priveşte asistenţa tehnică, se prevede o mărire a volumului de asistenţă tehnică. S-a discutat problema acordării unei asistenţe financiare în sumă de 15 milioane de euro în timpul cel mai apropiat şi ce este important că lucrul merge în paralel cu misiunile Fondului Monetar Internaţional, adică nu va fi condiţionat de semnarea memorandumului sau adoptarea deciziilor de la şedinţa bordului Fondului Monetar. S-au discutat câteva probleme ce ţin de comerţul cu produsele agricole, cu produsele animaliere, exportul vinurilor din Republica Moldova pe piaţa comunitară.”

Premierul a mai spus că în ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova există deja o temelie solidă. Au fost constituite organele specializate ale Comitetului de Cooperare care au trasat primele obiective în şedinţele de până acum. De aceea premierul şi-a exprimat speranţa că problemele abordate îşi vor găsi soluţionarea până la sfârşitul acestui an. Comitetul de Cooperare a menţionat necesitatea unor transformări profunde în Republica Moldova în procesul de promovare al reformelor exprimându-şi certitudinea că în cel mai scurt timp, vor fi create toate condiţiile pentru continuarea colaborării Republicii Moldova cu organismele financiare internaţionale.

Amintim că la reuniunea de la Bruxelles au fost supuse dezbaterilor şi probleme ce ţin de aderarea Republicii Moldova la Organizaţia Mondială a Comerţului. Reprezentanţii Uniunii Europene şi-au exprimat disponibilitatea de a acorda sprijin Chişinăului în depăşirea acestora. Discuţiile purtate au avut în prim-plan şi problema diferendului transnistrean. Dând curs solicitării premierului moldovean de a se implica mai activ în soluţionarea paşnică a conflictului, Uniunea Europeană s-a arătat dispusă să contribuie financiar la reconstrucţia podului de peste Nistru de lângă localitatea Gura-Bâcului, distrus în timpul conflictului armat din 1992.
Din Chişinău, Ilona Spătaru, pentru Radio Europa Liberă.

Dan Ionescu: Până la Bruxelles mai este o cale lungă de parcurs, în vreme ce cărările Comunităţii Statelor Independente, oricât ar fi ele de întortocheate, par să rămână în continuare mai pe placul elitei politice de la Chişinău. De altfel, cele mai călduroase felicitări adresate astăzi preşedintelui Petru Lucinschi cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani au venit tot dinspre Răsărit. Preşedintele interimar rus, Vladimir Putin, l-a asigurat pe domnul Lucinschi că „Contribuţia dumneavoastră personală la promovarea şi consolidarea prieteniei ruso-moldovene şi a cooperării în toate domeniile este apreciată în mod deosebit în Rusia .”
XS
SM
MD
LG