Linkuri accesibilitate

Ziua internaţională a comemorării Holocaustului


Intrarea în lagărul de concentrare de la Auschwitz
Intrarea în lagărul de concentrare de la Auschwitz

Preşedintele Israelului Shimon Peres cere la Berlin ca autorii Holocaustului, care se mai află în libertate, să fie deferiţi justiţiei

Supravieţuitori ai Holocaustului, veterani sovietici şi lideri politici au participat în Polonia la ceremoniile de 65 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr nazist al morţii. Lagărul Auschwitz-Birkenau este un simbol al genocidului german nazist, iar ziua eliberării lui de către trupele sovietice în 1945 a fost declarată de Naţiunile Unite în 2005 drept Ziua internaţională a comemorării Holocaustului.

Oameni în etate, supravieţuitori ai lagărului, bine îmbrăcaţi pentru a face faţă frigului de afară, s-au adunat la complexul memorial pentru a marca 65 de ani de la eliberare. În grupuri compacte, unii însoţiţi de copii astăzi adulţi, ei au trecut prin faţa barăcilor şi turnurilor de supraveghere de la Auschwitz şi Birkenau, simboluri puternice ale Holocaustului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a alăturat liderilor polonezi în cursul zilei pentru principalele ceremonii de comemorare în Polonia. Înainte ca ele să înceapă în cursul după amiezii, preşedintele Israelului Shimon Peres a rostit un discurs în Parlamentul de la Berlin. În vârstă de 86 de ani, Peres a cerut să se facă totul ca făptaşii Holocaustului, aflaţi încă la libertate, să fie aduşi în faţa justiţiei. „Supravieţuitorii Holocaustului dispar treptat din lumea celor vii. În acelaşi timp, cei care au participat la cea mai odioasă activitate, genocidul, mai trăiesc pe pământ german şi european, fără a fi aduşi în faţa justiţiei”, a spus Peres.

La Vatican, Papa Benedict XVI a denunţat „brutalitatea nemaiîntâlnită” din lagărele morţii create de Germania nazistă. Papa de origine germană a vorbit despre „victime nenumărate ale urii rasiale şi religioase oarbe”. El a spus că amintirea acestor evenimente, în particular a Holocaustului care a lovit poporul evreu, va întări respectul pentru demnitatea fiecărui om, aşa încât toţi să se considere membri ai unei singure mari familii.

În ziua eliberării de către Armata Roşie, pe 27 ianuarie 1945, în lagărul de la Auschwitz şi Birkenau se mai aflau aproximativ 7 mii de supravieţuitori. Unul din ei, Jerzy Michnol, îşi reaminteşte calvarul detenţiei: "Când mergeam la baie, ne verificau în pielea goală. Depindea de direcţia spre care arăta degetul unui ofiţer SS dacă puteai trece sau erai respins – momente teribile, când viitorul tău depindea de direcţia indicată cu degetul” .

Lagărul de concentrare de la Auschwitz şi Birkenau a fost deschis de nazişti în vara lui 1940, după invadarea şi ocuparea Poloniei. Primii prizonieri nu au fost evrei, ci polonezi şi alţii. Mai târziu, în octombrie 1941, Germania nazistă l-a transformat într-un centru pentru punerea în practică a aşa numitei „soluţii finale” a lui Hitler – planul exterminării evreilor din Europa. Până la sfârşitul războiului, aproximativ 1 milion 100 de mii de oameni – marea majoritate evrei, dar şi polonezi, romi şi alţii – au fost ucişi în camerele de gazare, prin înfometare, extenuare din cauza muncii forţate sau din cauza bolilor. În Holocaust au fost ucişi în total aproximativ 6 milioane de evrei.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG