Linkuri accesibilitate

Forumul economic de la Davos - regîndirea globalizării?


Economia mondială după catastrofa financiară
Economia mondială după catastrofa financiară

În atenţia participanţilor va fi dinamismul economic al Chinei şi asistenţa pentru ţările sărace ale lumii

Lideri politici şi din lumea afacerilor se adună în staţiunea alpină elveţiană Davos, unde are loc ca în fiecare an Forumul Economic Mondial.
Economistul german Klaus Schwab, fondatorul Forumului, a spus că anul acesta tema principală a discuţiilor va fi „regândirea” economiei globale pe fondul semnalelor posibilei ieşiri din criză, dar şi ajutoarea unora din cele mai sărace naţiuni ale planetei. E vorba în primul rând de Haiti, ţara devastată de cutremurul de la 12 ianuarie.

În ajunul deschiderii Forumului, Klaus Shwab a declarat televiziunii americane CNN că criza economică globală a avut proporţii aproape catastrofale şi că face necesară o analiză profundă a cauzelor şi învăţămintelor pentru viitor.

Corespondenţii de presă aflaţi la Davos spun că la Forum nu va trece neobservată ascensiunea economică a Chinei, despre care unii experţi spun că va avea peste 10 ani cea mai mare economie a lumii, detronînd din această poziţie Statele Unite. Barry Bosworth, economist american, crede că Occidentul nu evaluează încă la justa valoare importanţa economică a Chinei. Economistul american spune că din punct de vedere economic China este mai dinamică decât Europa şi Statele Unite. Mai mult, spune Bosworth, China nu mai este o simplă maşină de producţie, ci o piaţă în adevăratul sens al cuvântului.

Anul trecut, de la Forumul de la Davos au absentat foarte mulţi bancheri, care au preferat că nu asculte la faţa locului criticile despre rolul nefast jucat de instituţiile financiare în declanşarea crizei globale. Mulţi dintre ei vor reveni acum la Forum, pentru a contracara încercările unor guverne, cum sunt cele din Statele Unite, Franţa sau Germania, de a impune noi reguli, mai austere, în sistemul bancar.

Un amănunt cu valoare simbolică este că bancherii nu vor mai circula la Davos în limuzine, pentru că organizatorii au decis anul trecut că ele sunt dăunătoare mediului ambiant. Unii spun că interdicţia este ridicolă, întrucât şefii de state nu sunt nevoiţi să o aplice, din motive de securitate. Aceiaşi critici spun că Forumul ar trebui să examineze cât poluează avioanele comerciale şi particulare şi elicopterele folosite de iluştrii participanţi la reuniune.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG