Linkuri accesibilitate

O vizită inoportună pentru comuniști


Veronica Abramciuc
Veronica Abramciuc

Veronica Abramciuc: „România a fost prea dură cu Moldova în ultimii opt ani”; „ar fi de dorit o relație pragmatică, de recunoștință interstatală”.

Opinia celuilalt invitat al ediţiei de astăzi, dna Veronica Abramciuc, membră a fracţiunii comuniste în Parlament şi lider al Partidului Socialiştilor. Şi am încercat să aflăm de ce Partidul comuniştilor nu consideră oportună vizita preşedintelui României Traian Băsescu. O asemenea opinie a exprimat-o ieri liderul PCRM, ex-preşedintele Vladimir Voronin, care a spus că această vizită nu ar fi una potrivită momentului, dar n-a oferit însă şi explicaţii prea detaliate. Deci, am mers după argumente la parlamentara comunistă, Veronica Abramciuc:

Mi-aş exprima solidaritatea cu ex-preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, asupra faptului că această vizită lasă multe rezerve. Situaţia în Republica Moldova este destul de tensionată. În Republica Moldova, la 7 aprilie s-a văzut bine că manifestanţii aveau amprente româneşti, fapt care i-a făcut pe mulţi, inclusiv din elita politică, să facă concluzia că evenimentele din 7 aprilie au fost o tentativă de lovitură de stat, şi în spatele acestor evenimente ar fi fost forţe din România.

Radu Benea: Dna Abramciuc, justiţia nu a demonstrat aceste supoziţii, deci când ar fi potrivit momentul pentru vizita lui Traian Băsescu şi de ce nu este acum potrivit?


Veronica Abramciuc: Manifestanţii de la 7 aprilie au arborat drapelul României, au purtat drapelul României, acest fapt a dus brusc la dezbinarea populaţiei în două lagăre. Pentru comunişti au votat aproape jumătate din populaţia matură, cu drept de vot în Republica Moldova, or această populaţie nu-şi doreşte unirea cu România, nu acceptă intervenţia directă şi indirectă în treburile Republicii Moldova, deci cei care au votat pentru comunişti nu agrează această vizită.

Radu Benea: Cum credeţi, în ultimii opt nouă ani putea fi altfel relaţia dintre Republica Moldova şi România? Puteau fi depăşite aceste divergenţe?


Veronica Abramciuc: Puteau, dar în asemenea situaţii nu trebuie să uităm că ţine de compromisuri, de cedări din ambele părţi. Spre regret, România a fost prea dură în relaţiile cu Republica Moldova în ultimii opt ani. Chişinăul cred că a făcut tot ce a putut în condiţiile în care statul vecin a refuzat să semneze acordul interstatal.

Radu Benea: Revenind la vizita lui Traian Băsescu, dumnealui vine însoţit de o numeroasă delegaţie. Credeţi că relaţia moldo-română are şansa să devină în viitor o relaţie pragmatică, una axată pe proiecte concrete, pe proiecte europene?

Veronica Abramciuc
: Ar fi foarte bine şi ar fi de dorit ca relaţia dintre Republica Moldova şi România să devină o relaţie pragmatică, corectă. Ar fi foarte bine ca relaţiile să fie încununate cu un respect interstatal şi de o recunoştinţă interstatală şi să nu fie o invers atunci când România va trata Republica Moldova ca pe fraţi mai mici, ca pe o ţară mai mică care ar avea semnul egalităţii cu careva provincie românească. În ceea ce priveşte delegaţia lui Băsescu, este demnă de un preşedinte al unui stat european, dar noi, cei care suntem bine informaţi, ne dăm seama că atunci când în lume este criză, România nu va putea să acorde mare ajutor şi atenţie Republicii Moldova. Eu cred că acesta este un suport simbolic pentru actuala guvernare, dar rămâne să vedem cum va fi mai departe.

Radu Benea: Dar dvs credeţi totuşi că lucrul acesta nu este posibil...

Veronica Abramciuc
: Lucrul acesta este posibil destul de greu, atâta timp cât unii demnitari din România îşi asumă sarcina de a determina cum se numeşte limba care este vorbită pe teritoriul Republicii Moldova. Atâta timp cât în Republica Moldova este în vigoarea actuala Constituţie în care este scris limba moldovenească, eu niciodată nu mi-aş permite să plec în alt stat unde în Constituţie ar fi notat clar denumirea limbii statului şi eu s-o numesc altfel.
Previous Next

XS
SM
MD
LG