Linkuri accesibilitate

Preşedintele Băsescu însoţit la Chişinău de jumătate din guvern


Ce proiecte imediate va propune România Republicii Moldova?

Presedintele Romaniei si-a pregatit vizita in Republica Moldova pe toate nivelurile, astfel incit despre calatoria sa la Chisinau au aflat in detaliu toti ambasadorii acreditati la Bucuresti, iar la Bruxelles ministrul roman de externe a oferit un dejun pentru diplomatii si ministrii de externe comunitari unde l-a invitat si pe Iurie Leanca. Pentru ca lucrurile sa porneasca de la inceput pe un drum nou, Romania s-a grabit sa numeasca un nou ambasador la Chisinau. Acolada acestei vizite pe care o face Traian Basescu in Republica Moldova este insa mai mare, fiindca presedintele roman i-a invitat in calatoria sa de peste Prut pe cei mai grei dintre ministrii sai.

Din semnalele date pina acum rezulta ca Traian Basescu s-a ocupat in aceeasi masura de partea simbolica a vizitei sale la Chisinau, parte careia a tinut sa-i faca o impresionanta publicitate internationala, dar si de partea strict pragmatica, de aceea pleaca in Republica Moldova cu jumatate din guvernul tarii. Practic, Traian Basescu le-a explicat sefilor misiunilor diplomatice din Romania ca sustinerea Republicii Moldova in procesul de apropiere la Uniunea Europeana este „proiectul de suflet” al României si de aceea prima sa vizita din noul mandat va avea loc la Chisinau. Ulterior ministrul roman de externe, Teodor Baconschi a lansat la Bruxelles, Grupul informal de sprijin a actiunii europene a Republicii Moldova, initiativa fiind deschisa tarilor comunitare care sunt interesate sa sustina parcursul european al Chisinaului.

Miine si poimiine vom afla mai exact care sint proiectele imediate pe care Romania vrea sa i le propuna Republicii Moldova. Este vorba in primul rind despre expertiza care sa ajute Chisinaul sa arda etapele pe culoarul european, dar si de planuri si investetii pe termen mai lung sau mai scurt. Alaturi de Traian Basescu vor trece Prutul ministrii de externe, de interne, de justitie, care ar putea oferi sprijin logistic, alturi de care vor fi sefii ministerelor Economiei, Transporturilor si Dezvoltarii, care ar putea veni cu initiative concrete care sa consolideze relatia economica a Romaniei cu Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG