Linkuri accesibilitate

De la vlădică la opincă


O dublă lansare de carte Radio Europa Liberă la Chișinău: „Jurnal săptămînal la Europa Liberă”, vol. 5 și Realitatea cu amănuntul”, vol. 2

Jurnalele săptămînale difuzate pe parcursul anului trecut la postul de Radio Europa Liberă şi incluse în volumul Jurnal săptămînal la Europa Liberă conţin mărturii relevante despre ce a însemnat anul 2009 pentru cetăţenii Republicii Moldova. Aceşti cronicari ai clipei nu sînt neapărat din Chişinău, printre ei sînt şi oameni din provincie, iar cei mai mulţi dintre ei au ţinut pentru prima dată un jurnal.

Indiferent, însă, de cît de bine cunosc tehnica scrisului şi de poziţia lor socială şi materială, că sînt ziarişti, preoţi, politicieni, cîntăreţi, ţărani, muncitori, diplomaţi, elevi, doctori, şomeri, învăţători, că au părăsit baştina pentru a munci la negru sau legal în străinătate sau au continuat să locuiască şi să lucreze în Republica Moldova, mulţi dintre ei au aşteptat ca anul 2009 să aducă schimbarea.

Direct sau indirect, cele 55 de jurnale descriu, aproape din toate perspectivele, felul în care aceasta s-a produs şi s-a insinuat în sfera privată a vieţii lor.

Iscusinţa jurnalistei Valentina Ursu a constat în faptul de-a şti cui anume să-i comande un jurnal. Toţi autorii i-a ales pe unghie şi le-a cerut să ţină un jurnal exact în clipele cînd aceştia, într-un fel sau altul, ieşeau în prim plan şi deveneau personaje centrale ale istoriei contemporane ale Republicii Moldova. Lui Sergiu Mocanu, bunăoară, i-a propus să scrie un jurnal imediat după ce a fost eliberat din arest. Iar lui Anatol Mătăsaru, una dintre victimele represiunii din aprilie, atunci cînd acesta făcea a doua cură de tratament, pentru a se interna în spital pentru o intrevenţie chirurgicală.

Ei bine, ieri seară, cînd a avut loc lansarea jurnalului, s-au adunat împreună majoritatea autorilor jurnalului, inclusiv reprezentanţi ai conducerii de vîrf a Republicii Moldova, printre care şi premierul Vlad Filat care a promis că va mai scrie un jurnal şi în acest an.

Volumul care a apărut la editura chişinăuiană Arc îl are printre autori şi pe directorul editurii, Iurie Bîrsa care a constatat că în această carte se regăseşte toată societatea moldovenească, de la opincă la vlădică; drept urmare, acesta speră ca volumul să contribuie la depăşirea vechilor mentalităţi cărora încă le mai plăteşte tribut societatea moldovenească.

Alături de volumul Jurnal săptămînal, tot ieri, a fost lansată şi cartea lui Iulian Ciocan, Realitatea cu amănuntul la Europa liberă în care cunoscutul scriitor a căutat să privească asupra realităţilor tranziţiei aşa cum se răsfrînge aceasta în cotidian.

Afluenţa foarte mare de la lansare vorbeşte despre faptul că există un interes crescînd faţă de Jurnalul săptămînal de la Europa Liberă, indiferent că acesta vine din partea elevilor şi ţăranilor sau a elitei societăţii moldoveneşti.

* Portalul „Știrea zilei.md” a realizat și difuzat pe Internet un reportaj de la lansarea celor două volume.
XS
SM
MD
LG