Linkuri accesibilitate

Combaterea cercului vicios al violenţei printr-un proces de reconciliere


Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen

Secretarul General NATO Anders Fogh Rasmussen despre apropiata conferinţă de la Londra consacrată viitorului Afganistanului şi despre strategia pe teren a alianţei internaţionale

Săptămâna aceasta va avea loc la Londra o conferinţă internaţională consacrată viitorului Afganistanului, inclusiv reconcilierii interne într-o ţară măcinată de conflicte şi războaie vreme de decenii. Una din personalităţile cele mai influente care vor participa la reuniunea de la Londra este secretarul-general NATO, Anders Fogh Rasmussen. Într-un interviu în exclusivitate pentru postul nostru de radio, el ne-a spus că Afganistanul se află într-un moment de răscruce, şi că poate fi ajutat de comunitatea internaţională să iasă din cercul vicios al violenţei.

Secretarul-general NATO i-a spus corespondentului nostru Abubakar Sidike că de data aceasta, Afganistanul se află într-o situaţie diferită faţă de alte momente dramatice din istoria sa. De data asta, a spus Fogh Rasmussen, comunitatea internaţională este gata să finanţeze un proces de reconciliere şi reintegrare în Afganistan şi că speră ca guvernul de la Kabul să folosească aceste mijloace în spiritul constituţiei afgane şi al democraţiei.

Zilele trecute, comandantul trupelor NATO din Afganistan, americanul Stanley McChrystal, a sugerat într-un interviu că Talibanii ar putea fi cooptaţi la guvernare, pentru calmarea situaţiei din Afganistan.
Secretarul-general NATO a spus „Europei Libere” că o asemenea cooptare nu înseamnă în nici un caz că trupele străine s-ar teme de Talibani şi de o eventuală victorie a acestora. Fogh Rasmunssen a insistat că Talibanii nu se află pe punctul de a câştiga războiul. „Noi vom câştiga”, a spus secretarul-general. El crede că Talibanii nu vor învinge pentru că afganii vor democraţie şi libertatea, nu revenirea fundamentaliştilor. Iar pe plan militar, atu-urile alianţei internaţionale ar fi, spune şeful NATO, suplimentarea trupelor străine şi antrenarea tot mai intensă a structurilor de securitate afgane. Mai mult, spune Fogh Rasmussen, comunitatea internaţională este gata să contribuie cu mai mulţi bani la dezvoltarea Afganistanului şi aşteaptă în schimb de la guvernul afgan ţinerea unor promisiuni: de a lupta împotriva corupţiei, a traficului de droguri, şi în general, de a conduce ţara mai bine. Toate acestea, crede secretarul-general NATO, sunt motive de speranţă pentru anul curent, în Afganistan.

Cât vor rămâne militarii străini în Afganistan? Când se va putea spune: afganii sunt de-acum în stare să-şi aibă singuri de grijă? „Vă asigur că vom rămâne implicaţi atâta cât va fi nevoie”, răspunde secretarul-general NATO, adăugînd că forţele internaţionale din Afganistan nu sunt forţe de ocupaţie, ci doar o prezenţă tranzitorie al cărei scop este să predea la final afganilor răspunderea pentru propria securitate”.

În interviul acordat serviciului afgan al postului nostru de radio, Anders Fogh Rasmussen a ţinut să clarifice poziţia administraţiei Obama în privinţa prezenţei militare străine în Afganistan: „Preşedintele Obama nu a vorbit despre vreo retragere din Afganistan - insistă secretarul-general NATO. Obama a spus doar că în 2011 misiunea internaţională va fi evaluată. Iar decizia de a mări numărul militarilor străini - spune Fogh Rasmussen - va duce la progrese substanţiale în următoare 12 până la 18 luni.”
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG